Je pro hubnutí lepší HIIT nebo kardio cvičení?

Sandra pro Alfit blog 08.05.2021

Stále přemýšlíte nad tím, zda je pro vás vhodnější kardio cvičení nebo vysoce intenzivní intervalový trénink? A s jakou aktivitou spálíte více kalorií? Obě dvě tato cvičení jsou na hubnutí ideální. Je ovšem důležité, zvolit správnou variantu, která závisí na několika faktorech.

Co je to kardio?

Jedná se o pohybovou aktivitu, která vyžaduje zvýšený přísun kyslíku pro tělo za delší časovou dobu. Při kardio cvičení se sice posilují i různé svalové skupiny, ale jde především o to, zahřát tělo rychlým a rovnoměrným pohybem. Za kardio cvičení se v podstatě považuje každá vytrvalostní aktivita, u které se pohybuje tepová frekvence okolo 60–70% maximální tepové frekvence. Velký vliv na to má i vaše fyzická kondice, jelikož někdo dosáhne 60% své maximální tepové frekvence třeba pouhou chůzí. Nejznámější forma kardia cvičení je běhání venku nebo na běžeckém pásu, jízda na kole či cyklotrenažéru, tanec a spoustu dalších aktivit. Vzhledem k tomu, že kardio cvičení je potřeba provádět cca 30 - 60 minut, tak je důležité, aby vás daná pohybová aktivita bavila.

Co je to HIIT?

HIIT znamená vysoce intenzivní intervalový trénink, který je založen na střídání nízké a vysoké intenzity a pohybuje se okolo 80% vaší maximální tepové frekvence. Vysoce intenzivní trénink je strukturovaný do intervalů, nejčastěji v poměru 1:1. Např. 30 sekund rychlého sprintu na běžeckém pásu a poté 30 sekund chůze, která by měla být o intenzitě 50%. Pokud s tímto cvičením nemáte žádné zkušenosti, tak je vhodnější zvolit delší část s nízkou intenzitou, tudíž poměr 1:2, nebo i 1:3. HIIT trvá oproti kardio mnohem kratší dobu, přibližně 20 minut. Představuje ovšem mnohem větší zátěž pro vaše tělo než klasické kardio cvičení. Tato forma tréninku by se neměla provozovat moc často, stačí se HIIT tréninku věnovat 2x týdně.

Pro koho je více vhodné HIIT a pro koho kardio?

Každé cvičení, ať je to kardio cvičení, silový trénink nebo HIIT cvičení má své výhody a nevýhody. Na čem také záleží je vaše kondice, cíle, co vás více baví a kolik máte s cvičením zkušeností. Pokud nejste začátečníci a tudíž máte s cvičením již delší dobu zkušenosti, váš cíl je zhubnout a posílit svalstvo za kratší dobu, je pro vás jednoznačně lepší vysoce intenzivní intervalový trénink – HIIT. Jeli vaším cílem odstranit přebytečné tuky a vyhovuje vám pomalejší cvičení, se kterým dosáhnete úbytku hmotnosti postupně, zvolte určitě kardio cvičení, které je vhodné pro začátečníky i pro osoby, které spadají do vyšší věkové kategorie.

Co je lepší na hubnutí?

Zaměříme-li se na detaily, tak British Journal of Sports Medicine publikoval přehled, kde je uvedeno, že HIIT cvičení přispívá k o trochu vyššímu pálení tuků, než déle trvající kardio a to z jednoho prostého důvodu. HIIT cvičení totiž následně zvyšuje více klidový režim a zrychluje srdeční frekvenci, díky čemuž spálíte více kalorií. Vaše tělo se přizpůsobí zvýšenému průtoku kyslíku a vás metabolismus se aktivuje na několik hodin i po skončení HIIT tréninku.

Kombinace HIIT a kardia cvičení

Nejlepší, co můžete udělat pro to, abyste spálili co nejvíce kalorií a zbavili se nadbytečného tuku je kombinovat tato dvě intenzivní cvičení, jelikož obě tyto aktivity jsou pro hubnutí naprosto ideální. Spíše záleží na tom, jaké cvičení vás bude více bavit a kterému se budete chtít raději věnovat. Budete-li tato dvě cvičení kombinovat a střídat je, trénink mi pro vás mohl být více rozmanitý. Jak HIIT, tak i kardio můžete cvičit vlastní váhou i na trenažérech, jako je rotoped, eliptický trenažér a na spoustě dalších domácích strojích.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?