Vysoce intenzivní intervalový trénink na rotopedu

Sandra pro Alfit blog 02.05.2021

Neumožňuje vám váš režim trávit na rotopedu každý trénink 60 minut? Řešením může být vysoce intenzivní intervalový trénink, který trvá pouze třetinu času. Jedná se sice o náročnější cvičení, ale zato dosáhnete výborných výsledků za krátkou dobu.

Proč se věnovat intervalovému cvičení na rotopedu?

Většina z nás jezdí na rotopedu za účelem hubnutí nebo zlepšení fyzické kondice. Jestliže jste si pořídili rotoped z důvodu hubnutí, vždy je potřeba tréninku věnovat nejlépe 60 minut vašeho času, abyste postupně viděli výsledky. Intervalový trénink na rotopedu je sice náročnější, ale místo 60 min tréninku, dosáhnete rychleji skvělých výsledků za třetinu času. Je ovšem potřeba dát do vysoce intervalového tréninku 3x více úsilí. Takže pokud nemáte čas na delší jízdu na rotopedu, ale i přesto si chcete dát do těla a vidět výsledky, vysoce intrevalový trénink je pro vás ideální.

Délka intervalu s vysokou intenzitou

Největším rozhodnutím při vytváření tréninkové rutiny je délka intervalů s vysokou intenzitou. Ideální doba trvání intervalu s vysokou intenzitou je 30 sekund, které postupně střídejte s 1 minutou intervalu s nízkou intenzitou. 

Úroveň odporu

Na svém rotopedu si zvolte odpor takový, který pro vás bude výzvou, ale který není zároveň příliš vysoký. Pokud při cvičení zjistíte, že je pro vás úroveň odporu opravdu vysoká, snižte si ji, protože účelem intervalového tréninku není nabrat na síle, ale spálit kalorie a zlepšit svou fyzickou kondici. Proto se spíše, než na změnu úrovně odporu zaměřte na změny rychlosti. Zvýšení úrovně zátěže je vhodné použít teprve tehdy, kdy budete provádět intervalové tréninky na rotopedu již delší dobu.

Délka cvičení

Vysoce intervalové cvičení spočívá v tom, že spálíte velké množství kalorií za poměrně krátký čas, proto byste měli tréninku věnovat cca 20 min čistého času. Jakmile se začnete zlepšovat, zvýší se také schopnost vašeho těla takové cvičení zvládat bez potíží, v takovém případě je důležité postupně obtížnost tréninku na rotopedu zvyšovat, aby se z vysoce intervalového cvičení, nestal krátký kardio trénink. Nejlepším způsobem, jak zvýšit úroveň tréninku na rotopedu, je postupně zvyšovat délku vysoko intenzivních částí, s tím že později může být poměr vysoké intenzity s nízkou intenzitou 1:1, nebo můžete na svém rotopedu použít vyšší odpor.

Ukázka intervalového cvičení na rotopedu

Úroveň odporu si nejprve nastavte na střední obtížnost a věnujte 5 minut zahřátí vašeho těla. Na konci zahřívání byste se neměli cítit příliš unavení, ale jedná se o náročný trénink, takže by měly být vaše svaly dostatečně připraveny. Poté si nastavte úroveň odporu tak, jak vám to bude vyhovovat, ideálně na střední obtížnost. Vysoce intervalový trénink by měl trvat přibližně 20 minut a střídat se bude 30 sekund cvičení s vysokou intenzitou, po kterém následuje 60 sekund s nízkou intenzitou. Tuto sérii cvičení opakujte 4x, a poté ještě 2x celý cyklus, ale s 2minutovým intervalem s nízkou intenzitou. Nakonec přichází ochlazení, které je u intervalového tréninku velmi důležité a nemělo by se na něj zapomínat. Jednoduše si nastavíte odpor na rotopedu na nízkou nebo střední obtížnost a 2-3 minuty jízdy věnujte na konec.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?