Na co nezapomenout, aby cvičení mělo smysl?

Sandra pro Alfit blog 26.10.2020

V dnešní době je spoustu možností, kde sehnat rady a tutoriály, jak správně doma cvičit. Najdete videa krátká, která se zaměřují na rychlejší trénink, až po mnohem delší cvičení, jako lekce jógy. My si dnes řekneme, co všechno je potřeba k tomu, aby byl trénink efektivní.

Stanovte si režim

Velice účinné je zvolit si rutinu, kterou budete v daný čas a v daný den plnit. Pokud si jasně řeknete, kdy a v kolik budete cvičit, bude pro vás i jednodušší tento režim udržet.

  • Místo – stanovte si místo, kde bude dostatečný prostor na cvičení a kde se vám bude cvičit dobře. Na vybrané místo si položte podložku a pokaždé co přijdete budete jasně vědět, že se jde cvičit.
  • Den a čas – Zvolte si určité dny a čas, kdy budete pravidelně cvičit. Samozřejmě berte ohled na to, jaké máte časové možnosti. Určete si své cvičební dny tak, abyste to stíhali a měli i nějaký volný čas pro sebe.

Pití a strava

Toto jsou další dva důležité body, bez kterých by cvičení nebylo efektivní. Rozhodli jste se, že budete cvičit a chcete na sobě postupně vidět výsledky? Proto jsou potřeba tyto dva body dodržovat.

  • Pitný režim - Ať cvičíte doma, v posilovně nebo venku, vždy musíte dodržovat pitný režim. Vždy mějte po ruce lahev s vodou. Tím, že budete dodržovat pitný režim, doplňujete vašemu tělu tekutiny, které cvičením vypotíte a tím pádem vám to pomáhá si udržet dostatek energie. Během cvičení si dávejte na pití pauzy.
  • Zdravá strava - když se rozhodnete pro své tělo dělat něco přínosného, určitě chcete vidět zlepšení a výsledky. Strava tvoří 50 % výsledků, proto na to nezapomínejte. Můžete cvičit opravdu poctivě a pravidelně, ale bez správné stravy velkých výsledků nedocílíte. Spoustu energie vám dodá ovoce a zelenina.

Správná nálada

Vždycky bude cvičení efektivnější, když vás to bude bavit a budete to dělat pro sebe. Vždy, než se pustíte do pořádného tréninku, najděte si nějakou motivační hudbu, nebo si pusťte vaše oblíbené písničky, oblečte se do sportovního oblečení a nalaďte se pořádně do sportovní nálady. Uvidíte, že písničky a správné sportovní oblečení vás skvěle namotivuje.

Rozcvička je základ

Někteří rozcvičku podceňují, přitom je to jedna z nejdůležitějších částí tréninku. A proč? Nejdůležitějším účelem je předejít zranění. Vaše tělo musí být rozehřáté, než se na trénink vrhnete a zároveň připravíte váš organismus na zátěž. K tomu, abyste zahřáli organismus je nejvhodnější pomalý běh nebo rychlá chůze na běžeckém pásu o délce 5-10 minut. Až tělo bude zahřáté, připravte se na protahování. Uvolníte tak svaly a připravíte je na výkon. Čím kvalitnější a poctivější si dáte rozcvičku, tím efektivnější a bezpečnější bude vaše cvičení.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?