Spánek aneb nejlepší nakopávač a spalovač tuku

Sandra pro Alfit blog 05.06.2022

Stále se snažíte mít přes den více energie, rozdávat úsměvy, snadněji hubnout nebo dokonce dát nový osobák, ale nejde to? Nejspíš jste přehlédli extrémně podstatnou součást lidského života – spánek. Proč je tak moc důležitý kvalitní spánek pro váš výkon?

Pomůže s obnovou energie

Kvalitní spánek nám doplní energii na nový den plný životních i sportovních výzev. Každý z nás bezpochyby zná ten pocit, kdy večer padnete absolutně vysílení do postele a po 8 hodinách spánku se probudíte plní nové energie a hned máte chuť zvládnout vše, co jste si naplánovali. Je to proto, že v noci naše tělo nevyžaduje tolik energie a dáváme mu tak prostor pro její uložení v podobě zásobního sacharidu glykogenu. Ten pak následně využívají naše svaly a mozek pro svou funkci. Zároveň ale spánek dokáže vyčistit mysl tak, abychom se ráno vzbudili takřka s čistou hlavou.

Podpoří regeneraci a růst svalů

Všichni sportovci, kterým jde o maximální růst svalů a vědí, co pro to potřeba dělat, tak nedají na kvalitní spánek dopustit. Během něj totiž dochází k opravě poškozených svalových vláken, a tudíž i k jejich růstu. To je dáno především vyšší produkcí růstového hormonu. Jak už ale můžete poznat z názvu této látky, tak podporuje růst a regeneraci svalové hmoty. V organismu se vyplavuje hlavně v době hlubokého spánku, kdy je naše tělo maximálně uvolněné a tento stav začíná přibližně po 90 minutách od usnutí.

Zlepší rychlost, sílu a koordinaci

Sportovci, především ti profesionální, se věnují tréninkům klidně i 5 – 6 hodin denně. Během toho se samozřejmě zdokonalují, ale aby podpořili svou výkonnost, tak dbají na kvalitní jídelníček, ale velkou pozornost by měli věnovat i důležitosti spánku, který jim prokazatelně pomůže dosáhnout lepších výsledků. Kvalitní spánek totiž nenahradí ani ta nemodernější regenerační technika světě. Proto pokud chcete výsledky a nezáleží na tom, v jakém sportu, dbejte na kvalitní spánek. Takový spánkový deficit vám může velmi negativně vaše výsledky ovlivnit.

Pomůže zhubnout

Spánek velmi úzce souvisí i s hubnutím. Samozřejmě, nemůžete počítat s tím, že když budete spát 8 hodin, probudíte se o 10 kg lehčí s vyrýsovanou postavou, kterou by vám mohla závidět kdejaká modelka, ale když se dobře vyspíte, podpoříte svou snahu dodržovat jídelníček. Prsty v tom mají hormony leptin a ghrelin, které ovlivňují chuť k jídlu, pocit nasycení a hladu. Kvalitním spánkem tyto hormony vyrovnáte, a tudíž získáte větší kontrolu nad výběrem a množstvím zkonzumovaného jídla. No a co se stane, když se vyspíte méně, než je potřeba? Hormony se jednoduše rozkolísají a přes den budete mít potřebu jíst více kaloričtějších jídel. V boji s takovými chutěmi lze pak samozřejmě velmi snadno prohrát. Proto je důležité brát kvalitní a dostatečně dlouhý spánek za jednu z hlavních priorit i pokud chcete zhubnout.

Podpoří motivaci a vůli plnit si své cíle

Pravděpodobně asi po probdělé noci nevyskočíte z postele s chutí začít plnit veškeré své úkoly. Spíše naopak. Vaše postel vás bude volat zpět do říše snů a vy celý den budete odolávat jejímu pokušení. Také výsledky studií jasně hovoří, že nedostatek spánku se spojuje s výrazně nižší motivací. Je to logické. Pokud budete unavení, mnohem radši zůstanete doma na svém pohodlném a vysezeném gauči, než abyste šli sportovat někam mezi lidi. To nemluvě o tom, jaké obrovské úsilí je pak potřeba vydat na normální běžné věci, jako je práce, úklid nebo třeba vaření si zdravého jídla. Takže máme další důvod, proč si večer nepouštět další díl našeho oblíbeného seriálu a namísto toho jít zkusit spát o něco dřív.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?