Chybí vám sebedisciplína? Takhle se ji naučíte.

Sandra pro Alfit blog 14.06.2022

Sebedisciplína je schopnost ovládat naše chování tak, abychom předešli pokušení a dosáhli svých cílů. A abychom byli v oblasti fitness, ale i v osobním životě úspěšní, je potřeba na sebedisciplíně pracovat.

Začněte s maličkostmi

Mnoho jedinců se do prvního cvičení vrhá po hlavě, ale za týden už je pravděpodobně cvičit neuvidíte, protože jednoduše přepálili začátek. Nejlepší proto je, začínat po malých krůčkách dosahovat menších cílů. I maličkosti mohou totiž postupem času přinést velký posun, který se vám bude na cestě za pevnou vůlí bezpochyby hodit. I kdybyste měli začít slibem, že pokaždé, co ráno vstanete, tak se protáhnete nebo k snídani vypijete sklenici vody. Pokud se vám v tom bude dařit, postupně přidávejte další drobnosti, které časem přerostou ve velký progres.

Odpouštějte si

Hned na začátek je důležité zmínit, že nikdo z nás není dokonalý. Pokud jste tedy spali o půl hodiny déle namísto naplánovaného tréninku nebo jste u večeře neodolali zákusku, odpusťte si to a dál se tím nezabývejte, neboť to je pro udržení si sebedisciplíny podstatné vědět. Nikdy nevěnujte pozornost podobným zakopnutím, vraťte se zpět na trať a dál prozkoumávejte své cíle. Komplikace spojené s nedodržením režimu pak totiž velmi často vedou k pocitům úzkosti, které vám později mohou bránit vyvinout úsilí potřebné k sebedisciplíně.

Pracujte na svých slabých stránkách

Na cestě za sebedisciplínou je důležité, nebát se podívat pravdě do očí. Každý z nás má své slabé stránky, ale každý se k nim také staví jinak. Někdo je přehlíží a vyhýbá se jim a jiný se je snaží analyzovat a pracovat na nich, což je ta správná možnost. Pokud víte, že při cvičení děláte nějaké chyby nebo vám nějaký úsek zkrátka nejde, navzdory všemu na tom pracujte. Velmi dobrým nástrojem může být silový trénink, díky kterému můžete pozorovat, jak roste vaše fyzická síla a s ní i sebedůvěra a pevná vůle.

Nastavte si menší cíle

Každé první nadšení začíná obyčejný chtíčem. Chceme chodit běhat, chceme zhubnout, chceme změnit svoji postavu. Taková tvrzení však stačit nebudou, neboť je potřeba vylíčit svůj cíl co nejkonkrétněji. Ideálně si zvolte počet kilogramů, který bude vaším cílem shodit a pak němu nezapomeňte definovat i termín jeho splnění, abyste měli opravdovou motivaci. Dejte si však pozor i na to, aby byly vaše cíle reálné, jinak byste bohužel byli předem odsouzeni k neúspěchu. Dbejte na to, aby byl váš cíl dostatečně motivující, ale ne příliš přehnaný.

Cvičte pravidelně

Pravidelné cvičení patří mezi nejlepší metody pro zvýšení sebediscipliny. Dokonce se tím zabýval i výzkum z roku 2006, kde bylo dokázáno výrazné zlepšení sebedisciplíny u respondentů, kteří se dva měsíce pravidelně věnovali fyzické aktivitě, ve srovnání se skupinou, která žádný pohyb neměla. Toto zlepšení lze pak následně pozitivně promítnout i v jiných oblastech života než je sport, velkým plusem pro vás bude totiž i v osobním životě.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?