Svalová bolest: mám jít cvičit, když sval ještě bolí?

Sandra pro Alfit blog 09.07.2022

Nad touto otázkou přemýšlel každý z nás alespoň jednou, ale jak to tedy je? Jít cvičit i při svalové bolesti, nebo dát přednost odpočinku? Odpověď bude záležet na několika faktorech, které si v dnešním článku společně projdeme.

Svalová bolest

Příčinou pocitu bolestivého tahu jsou nepatrná poranění svalových vláken, ve kterých v průběhu tréninku vznikají mikroskopické trhlinky, označované také jako mikroruptury. Později se tato vlákna obnovují a stávají se silnějšími. Bolest svalů se nejčastěji objevuje v případě, kdy s cvičením úplně začínáte, trénujete s vysokou intenzitou, než je tomu obvykle nebo jste do svého tréninkového plánu zařadili druh cvičení, na které vaše tělo není ještě zvyklé. Jakmile se svalová bolest dostaví, může trvat zhruba 24 až 96 hodin od daného cvičení.

Růst svalů

Mezi cvičenci jste se mohli setkat s rčením, že pokud svaly bolí, tak rostou. Tato svalová bolest s růstem svalů ovšem nijak nesouvisí. Svaly totiž rostou až v okamžiku, kdy se opravují svalová vlákna, která byla během tréninku poškozena. To znamená, že svaly rostou až v regeneračním procesu, nikoliv při jejich bolesti. To je také jeden z důvodů, proč je potřeba věnovat dostatek pozornosti kvalitní regeneraci. Taktéž je důležité vědět, že některé svaly jsou k těmto bolestivým stavům náchylné více a jiné méně, tudíž bude každý sval na danou zátěž reagovat úplně jinak. Někdy vás po náročném tréninku může bolet celé tělo a jindy nemusíte pociťovat vůbec nic.

Cvičit přes svalovou bolest nebo ne?

Každý jsme individuální a všichni budeme vnímat zátěž úplně jinak. Pokud někdo druhý den po cvičení zaznamená bolest, může to znamenat, že si dobře zacvičil. U někoho jiného to může naopak znamenat, že cvičil s příliš vysokou intenzitou a trénink jednoduše řečeno přepísknul. Máte-li tedy svalové bolesti a přemýšlíte, zda se pustit do nějaké pohybové aktivity nebo ne, řiďte se dle svého vlastního uvážení a sami posuďte, kde jsou vaše limity a jestli vaše tělo zvládne zdravě bolest přejít. Může se stát, že pohybová aktivita pomůže k odeznění bolesti, ale také to může způsobit více škody než užitku. Proto je opravdu potřeba postupovat dle vlastního zdravého uvážení.

Co tedy nejlépe dělat?

Hodně záleží i na tom, jaká stupeň bolesti nastala. Pokud je bolest svalů mírná, jemný pohyb ničemu neuškodí. Naopak, aktivní regenerace může pomoci se bolesti svalů úplně zbavit. Naprosto ideálním příkladem je klidná chůze na běžeckém pásu a lehké protažení. Pokud je však bolest opravdu výrazná, dopřejte vašim svalům poctivou a klidnou regeneraci a zotavení, jelikož by mohl další pohyb vést ke zhoršené mobilitě a snížené míře síly. V této situaci je vhodné použít různé masážní pomůcky nebo přímo masážní pistoli, která celkovou regeneraci pomůže urychlit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?