Kdy a jaké protahování zařadit do tréninku?

Sandra pro Alfit blog 24.11.2021

Strečink rozdělujeme na dva druhy - dynamický a statický, přičemž každý z nich je doporučeno zařadit v jiné části tréninku a oba se praktikují za rozdílným účelem.

Dynamický strečink

Dynamický strečink se zpravidla využívá u různě rychlých a kontrolovaných pohybů bez výdrže v poloze maximálního protažení a před tréninkem. Celý postup dynamického strečinku spočívá v tom, že se nejprve začíná s nižším rozsahem pohybu a s navyšujícím se počtem opakování se bude stupňovat i rozsah pohybu do krajních poloh. Jakmile se ocitnete v těchto krajních pozicích, pokuste se dosáhnout maximálního protažení pomalu a postupně, nikoliv kmitáním. Po dosažení daného počtu opakování cviku, které by se mělo pohybovat okolo 8 – 10 opakování, přejděte k dalšímu pohybu. Pod tímto podáním strečinku si lze představit rotace a pohyby horních končetin, ale taktéž i rychlé změny směru a úkroky. Do dynamického strečinku zajisté patří i dynamicky provedené výpady a dřepy. 

Statický strečink

Hlavním opodstatněním statického strečinku je protažení daného svalu do krajní polohy, dokud neucítíte mírný až středně intenzivní tah. V této pozici je nezbytné setrvat po dobu 15 – 45 sekund. Je však rozdíl mezi tahem a nepříjemnou bolestí, proto byste neměli pociťovat bolest způsobenou přílišným protažením svalů. To by totiž následně mohlo způsobit natažení, či dokonce natržení daného svalu. Statické protažení je tak vhodné vykonat až po tréninku, kdy budou svaly dostatečně zahřáté. Tato forma strečinku navíc snižuje ztuhlost, napětí, bolest svalů a je to ideální způsob, jak zapracovat na své flexibilitě.

Kdy je protahování vhodné a kdy jej omezit?

Každý sportovec by měl bezpochyby pracovat na své flexibilitě a opravdu pravidelně se protahovat. Výjimkami budou zpravidla ti, u nichž se vyskytlo svalové zranění, tedy natažený či natržený sval. Taktéž není vhodné přehánět protahování v případě existence hypermobilního syndromu, kdy jsou klouby pohyblivé více než je žádoucí, jelikož jsou náchylné k zablokování. Protahování svalstva by mohlo tuto nadměrnou flexibilitu mnohem více prohloubit.

Co se stane, když strečink budete zanedbávat?

Pokud budete procvičování zanedbávat, či dokonce úplně vynechávat, povede to ke sníženému rozsahu při daných cvicích nebo pohybech, které jsou pro vaši sportovní aktivitu zcela podstatné. Zároveň o mnohem méně zapojíte zátěžové svaly, což může vést k svalovému zranění a nižší výkonnosti. Strečink jako takový je samozřejmě důležitý při cvičení, ale i mimo něj. Nerozcvičené, ztuhlé a zkrácené svaly se často podílí na horším držení těla, což nás může omezovat i mimo trénink. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?