Jak pravidelně dosahovat lepších výsledků?

Sandra pro Alfit blog 24.06.2022

Chcete na sobě pravidelně pozorovat lepší výsledky? Je to možné. Musí tomu ale odpovídat průběh tréninku a s ním i postupné zvyšování intenzity.

Zvyšujte intenzitu tréninků

Aby bylo každé cvičení účinné a efektivní, je potřeba neustále překonávat předešlé výsledky. Jakmile budete cvičit se stejnou zátěží, tělo si na ni zvykne a to povede ke snížení účinnosti celého cvičení. Především se ale nikam se neposunete a výsledky, které očekáváte se nedostaví. Naše tělo potřebuje pravidelně dostávat podněty ke zlepšování, čehož dosáhnete pouze tím, že mu nedovolíte, aby si na zátěž zvyklo, a tudíž budete postupně zvyšovat náročnost tréninku.

Zařaďte nové cviky

Nebojte se do svého tréninkového plánu začlenit nové a netradiční cviky či tréninkové metody, které běžně neprovádíte. Tělo dostane nový impuls, rovněž se i něco nového přiučíte a svůj trénink obohatíte o nové metody. Zkoušení nových cviků je vhodné i v případě, kdy vás cvičení přestává uspokojovat. I z pohledu efektivity je vhodné cviky jednou za čas změnit a vyzkoušet jinou formu tréninku. Nejjednodušší pravidlo říká, že každý program je jen tak dobrý, jako je dlouhá doba než se na něj tělo adaptuje. Jakmile se tělo na tento program začne adaptovat, tak se efektivita ztrácí.

Využijte možnost zvýšení zátěže na svém fitness stroji

Pokud máte domácí fitness stroj, zajisté nabízí možnost zvýšení zátěže. Je-li tomu tak, využijte to, jelikož je to ten nejlepší způsob, jak docílit efektivnějšího tréninku. Jestliže vlastníte kardio trenažér, zvolte si vyšší odpor. Pokud jste naopak majitelem stroje vyhrazeného k silovému tréninku, udělejte své cvičení obtížnějším přidáním závaží a kotoučů. Spoustu jedinců vlastnící takový stroj nevyužívá plné nabídky a o mnoho tak přichází. Zvýšení odporu a zátěže je však základní součástí většiny strojů.

Zkraťte pauzy mezi sériemi

I v domácích podmínkách je potřeba pravidelně zvyšovat náročnost cvičení a jeden z možných způsobů, jak toho docílit, je zkrátit dobu oddechu mezi sériemi. Pokud jste si navykli na delší pauzy, může pro vás být zkrácení doby odpočinku obtížné. Vaše tělo si na to ale postupně začne zvykat, díky čemuž podpoříte svou fyzickou kondici, kterou nelze u silového cvičení procvičovat tak výrazně, jako u kardio tréninku.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?