Domácí cvičení: jak začít a nepřestat?

Sandra pro Alfit blog 11.06.2022

Pokud vaše kroky vedou k domácímu cvičení, máme pro vás hned několik tipů, co udělat ještě předtím, než se do toho pustíte.

Nastavte si pevné dny a časy na cvičení

Hlavním klíčem k úspěchu je pevná vůle a sebedisciplína, proto byste jejich principy měli aplikovat už od samého začátku. Tím samozřejmě nemyslíme, že se hned pustíte do hardcore režimu, který podstupují profesionální sportovci. Úplně nejlepší první krok, který můžete udělat, je zvolit si pevně dny a časy, ve kterých budete cvičit. Vždy jej ale musíte brát jako neodkladnou schůzku. Pokud vám tedy zavolá kamarádka, zda byste se mohli v 15:00 sejít na kafe a vy v tu dobu máte zrovna cvičit, hold budete muset schůzku přeložit na jiný čas, protože váš trénink je neodkladný.

Vytvořte si doma dostatek prostoru na cvičení

Jestliže jste si vyhradili dostatek časového prostoru, pak bude ideální vytvořit i dostatek prostoru fyzického. Možná si to ani neuvědomujete, ale místnost, kterou si zvolíte pro domácí cvičení, může znatelně ovlivnit vaší motivaci. Každému vždy bude vyhovovat něco jiného, ale obecně se doporučuje zvolit takovou místnost, ve které budete moci zabezpečit dostatek světla, protože se budete cítit více energeticky. Zároveň berte v úvahu i to, aby byl prostor dostatečně velký na vykonávání cviků a nemuseli jste při tréninku dávat neustále pozor, že o něco zakopnete.

Určete si správnou dobu tréninku

Jsou pouze dva tipy lidí. Buď ti, kteří se neustále vymlouvají anebo ti, kteří se do toho pustí s velkým nadšením, jejich cvičení připomíná trénink profesionálního sportovce a často pak nastávají pouze dva scénáře. Buď trénink nedokončí, protože na to nemají sílu, nebo to horko těžko doklepou, ale druhý den se nepostaví z postele, což se s nimi potáhne ještě 3 dny. Je proto podstatně lepší začít pomalu, klidně i 20 minutovým tréninkem a pokud budete veškeré cviky dělat technicky správně, i to vám dá jako začátečníkovi zabrat. Vaše svaly si ale především začnou na tréninkové zatížení zvykat.

Nepřehánějte to s náročností

Stejně tak, jako u bodu výše, ani s náročností samotných cviků byste to neměli přehánět. Od toho, jaké cviky zvolit, se bude samozřejmě odvíjet vaše aktuální kondice. Někteří začátečníci zvládnout udělat pár kliků a jiní neudělají ani jeden. Pokud je to i váš případ, nepropadejte panice ani sebelítosti, je to naprosto běžné. Jen bude potřeba zvolit takové varianty cviků, které budou odpovídat vaší začáteční kondici. Například můžete zkus verzi kliků na kolenou, nebo namísto běžného dřepu zkusit sedání a vstávání ze židle a tímto způsobem poupravit veškeré cviky tak, aby vám to vyhovovalo.

Investujte do základní výbavy

V domácím prostředí můžete cvičit se svojí váhou, ale není od věci, mít doma i pár kousků základní výbavy, které vám pomohou procvičit konkrétní svalové partie ještě lépe. Ideálním pomocníkem je třeba sada jednoručních činek, dle kterých si zvolíte ideální zátěž. Chybět by v žádném případě neměla ani podložka na cvičení, kterou využijete při každém tréninku. Celé tělo poté můžete procvičit třeba s kettlebellem nebo závěsným systémem, a pokud nechcete mít po cvičení mozoly, určitě oceníte i fitness rukavice.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?