Aminokyseliny BCAA: proč jsou tak důležité?

Sandra pro Alfit blog 24.05.2022

Věděli jste, že BCAA ve správném poměru výrazně podpoří vaši snahu při tréninku, zkrátí dobu regenerace a zároveň zrychlí růst svalů? Přečtěte si o všech výhodách a účincích BCAA v dnešním článku.

Zvyšují proteinovou syntézu a růst svalů

Aminokyselina leucin má schopnost aktivovat a stimulovat syntézu proteinů ve všech svalech. Bez této syntézy bychom se nárůstu svalové hmoty nikdy nedočkali. Syntéza svalových proteinů probíhá tehdy, kdy se aminokyseliny slučují do svalové tkáně. Stimuluje produkci inzulínu, což umožňuje svalovým buňkám využívat cukr v krvi jako zdroj energie a zároveň pak tato produkce inzulínu podporuje uvolňování aminokyselin pro svaly. Jeden z výzkumů dokonce otestoval účinky BCAA na skupině lidí, které po náročném silovém tréninku přijali 5,6 g BCAA a ukázalo se, že měli až o 22 % lepší nárůst proteinu ve svalech. Jedna studie dokonce prokázala, že BCAA v kombinaci se syrovátkovým proteinem dokážou zvýšit proteinovou syntézu o více než 50 %. Není pak divu, proč je tato kombinace u cvičenců tak oblíbená.

Snižují bolest svalů

Není nic neobvyklého, že vás den nebo dva dny po tréninku bolí svaly, obzvlášť pokud jste do svého života zařadili cvičební rutinu nedávno. Tato svalová bolest přichází s opožděným nástupem, rozvíjí se přibližně 12 – 14 hodin po cvičení a může trvat 72 hodin a v některých případech i déle. Mnoho výzkumů již potvrdilo, že BCAA aminokyseliny snižují poškození a bolest svalů vznikající důsledkem tréninku. Ideální je doplňovat BCAA před samotným tréninkem, neboť vám tak pomůžou urychlit čas zotavení a zregenerování svalstva.

Redukují únavu po cvičení

Nejen že vám BCAA pomohou zmírnit namožené svaly, ale i únavu spojenou s náročným tréninkem. To, jak rychle se při tréninku unavíte bude samozřejmě záležet na mnoha okolnostech a faktorech, včetně intenzity a délky tréninku, podmínek prostředí a výživy. Celý proces funguje tak, že během cvičení naše svaly používají zásoby BCAA, což logicky znamená, že jejich hodnota v naší krvi bude klesat. Jakmile klesne, tak se zvýší objem tryptofanu v mozku a ten se následně promění na serotropin - mozkovou látku, která přispívá právě k té zvýšené únavě během a po cvičení. Doplňováním BCAA aminokyselin získáte vyšší soustředěnost během tréninku, což je přímým výsledkem účinků BCAA na snižování únavy.

Slouží jako prevence před ochablým svalstvem

Proteiny ve svalech se stále rozkládají a syntetizují a rovnováhu mezi těmito dvěma jevy určuje množství bílkovin ve svalech. Jakmile ale rozklad bílkovin přesáhne syntézu proteinů, je dost pravděpodobné, že se začne vaše svalstvo postupně ztrácet. Ztráta svalové hmoty je hlavním znakem podvýživy a vyskytuje se při chronických infekcích, nemocích, v období půstu, ale je i přirozenou součástí stárnutí. V lidském těle se přibližně 35 % esenciálních aminokyselin BCAA nachází ve svalových proteinech, a proto je velmi důležité, aby BCAA a zbylé esenciální aminokyseliny byly v době ztráty svalové hmoty nahrazeny.

Zmírňují příznaky onemocnění jater

BCAA přináší příznivé účinky i pro osoby trpící chronickým onemocněním cirhózou, při kterém nefungují játra tak, jak by měla. Odhaduje se, že u 50 % osob s cirhózou se vyvine jaterní encefalopatie, což je ztráta funkce mozku, ke které dochází v případě, kdy játra nejsou schopna odstraňovat toxiny z krve. Zatímco některé cukry a antibiotika jsou hlavními pilíři léčby jaterní encefalopatie, BCAA aminokyseliny mohou být přínosem i pro osoby trpící touto nemocí.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?