Udělejte první krok k lepší postavě hned teď. Bezbolestně.

Sandra pro Alfit blog 29.05.2022

Každý se chce posouvat kupředu, překonávat limity a dosahovat svých cílů, ale abyste tak učinili, je potřeba v první řadě začít. Abychom vám samotný začátek trochu usnadnili, připravili jsme si pro vás několik tipů, jak udělat něco příznivého pro své tělo hned teď.

Objevte sport, který vás baví

Bez práce nejsou koláče, což platí i v tomto případě. Pokud však nejste příznivými fanoušky silových a dynamických tréninků, existuje spoustu dalších a lehčích sportů, které se také počítají. Stačí si najít takový pohyb, který vás bude bavit a budete jej provádět rádi. I kdyby se mělo jednat o pravidelné procházky, chůzi na běžeckém pásu nebo lekci jógy. Každý nový pohyb vám přinese nejen spoustu zdravotních benefitů, ale i postupné změny na vaší postavě. Proto zkoušejte, objevujte a radujte se z každého, i méně náročného cvičení.

Nezapomeňte na přirozený pohyb

Jestliže toužíte po lepší postavě a zdravém těle, mimo klasický trénink neopomínejte ani přirozený pohyb během dne. Zjevné drobnosti, jako je využití schodů namísto výtahu nebo domácí úklid totiž mohou ve finále znamenat velký energetický výdej. Jestli je venku hezky, vydejte se na příjemnou procházku přírodou, vyvenčete svého pejska nebo zkuste udělat nevyhnutelnou práci na zahrádce. Naopak, pokud vám počasí takřka přát nebude, vrhněte se na domácí povinnosti, jež už dlouho oddalujete. Budete si to moct odškrtnout ze seznamu povinností, které musíte udělat a navíc u toho spálíte velké množství kalorií.

Jděte včas spát

Ne, ani tady se neobejdete bez kvalitního spánku, neboť u něj všechno začíná i končí. Ať už usilujete o redukci tuku, nabrání svalové hmoty nebo zlepšení vytrvalosti, v každém případě by měl být dostatečně dlouhý a kvalitní spánek vaší prioritou. Spánková deprivace totiž způsobuje ztrátu energie, která následně negativně ovlivňuje metabolické dráhy v těle – zvyšuje chuť k jídlu, hladinu stresu a snižuje svalový růst. A co si budeme povídat, to se na cestu za lepším tělem tak úplně nehodí. Každému dospělému jedinci se doporučuje všeobecně spát alespoň 7 – 8 hodin. Tak co, vejdete se?

Jezte v klidu

Je zcela pochopitelné, že je v dnešní době těžké, najít si na něco čas, ale věřte nebo ne, v tomto případě toto pravidlo platí dvojnásob. Jestliže do sebe jídlo naházíte za pouhé 2 minuty, vyřešíte u toho 2 hovory a odpovíte na email, pravděpodobně toho v dané porci spořádáte víc, než skutečně potřebujete. Navíc za půl hodiny ani nebudete vědět, že jste něco jedli. Proč to tedy nezkusit jinak? Našemu mozku trvá cca 20 minut, než u jídla poznamená pocit sytosti, proto se stravujte pomalu, a když už jste si to jídlo připravili, tak si jej i v klidu vychutnejte.

Omezte alkohol

Ačkoliv je alkohol ve společnosti převážně tolerován, jeho nadměrná konzumace vám žádné zdravotní benefity nepřinese. A to nejen z pohledu zdraví, protože 1 g alkoholu obsahuje 7 kalorií a pravidelné konzumování se tak může promítnout do vašeho energetického příjmu. Alkohol také snižuje anabolické procesy po tréninku a zhoršuje regeneraci, takže ani z hlediska růstu svalů a výkonnosti vám nijak neprospěje. Samozřejmě, že pokud se čas od času sejdete s přáteli spolu s nějakým tím alkoholem, nic se nestane, ale nesmíte tam poslat pár piv po každém tréninku.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?