Čtyři nepříjemnosti, které často kazí požitek z běhání

Sandra pro Alfit blog 07.06.2022

Ne každý náš běh je ukázkový jako obrázek na Instagramu. Stále je zde spousta věcí, kterým se zkrátka nevyhneme a můžou nám celý trénink dost znepříjemnit. Jaké nepříjemnosti nás mohou potkat a jak s nimi bojovat?

Bolavé koleno u delších tras

Za tímto problémem může stát ITB syndrom, který je u běžců známější jako ,,běžecké koleno“. To představuje přibližně 10 % ze všech zranění způsobených během a je to druhé nejčastější zranění kolene, se kterým se běžci setkávají. Bolest se ve většině případech projevuje na vnější straně kolenního kloubu a je způsobená zvýšeným třením mezi přilehlými svaly a zakončením stehenní kosti na vnější straně kolene. Tato bolest se ale většinou objevuje až u delšího běhu a pravděpodobně ji ucítíte při dopadu. Může se ale stát, že ji pocítíte ještě nějakou dobu po doběhnutí. I přes to, že je to poměrně nepříjemná bolest, tak ve většině případech není potřeba lékařská pomoc, neboť zpravidla odezní do několika hodin. Základem je v tomto případě odpočinek, a pokud ani po několika dnech odpočinku bolest neodezní, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Nepříjmné píchání v boku

Každý, kdo to alespoň jednou zažil ví, že to rozhodně není nic příjemného a není divu, že píchání v boku je noční můrou každého profesionálního běžce, protože to dokáže pokazit i perfektně rozběhnutý závod. I kondiční běžci ale píchání v boku nepřijímají s povděkem, protože je radost z běhu velmi rychle přejde. Nejčastěji se toto píchání v boku objevuje na pravé straně těsně pod žebry a vyskytuje se překvapivě nejčastěji u mladých sportovců. Stejně jako u běžeckého kolene, tak i píchání v boku samo odezní. Většinou k tomu postačí pouze snížení intenzity běhu. Nemusíte ani úplně zastavovat, pouze na chvilku zpomalte a zaměřte se na pravidelné dýchání.  

Z ničeho nic dojdou síly

Je samozřejmé, že začátek běhu jde podstatně snadněji oproti posledním desítkám metrů. Je zcela normální, že síly postupně ubývají a čím více se blížíte k cíli, tím více jste vyčerpaní. Někdy se však o dobrý výkon můžete připravit i tím, že se dopustíte nějaké výživové nebo tréninkové chyby. Třeba pokud vyběhnete s rychlejším tempem, než jste zvyklí. To pak není divu, že se v půlce trasy zastavíte s hvězdičkami v očích. Podobné problémy mohou nastat i v případě, že jste šli běhat nalačno, bez jakéhokoli doplnění sacharidů. Váš nadějný výkon se tak promění spíše v demotivaci, únavu a nechuť běh vůbec dokončit. Pokud tedy chcete celou trasu uběhnout bez problémů, nepřepalte začátek a pravidelně doplňujte sacharidy, ať máte z čeho čerpat energii.

Každý krok vás stojí spoustu sil

Taky se někdy při běhu cítíte jako ta nejlehčí laňka na světě a jindy jako slon, který sotva zvedne nohu? To už tak při běhání bývá. Těžkopádnost při běhu může být způsobena hned několika možnými příčinami. Třeba že váš běžecký výkon za poslední měsíc je přesně 200 metrů, které jste nasbírali, když jste jednou dobíhali tramvaj. Vaše tělo na takový pohyb není zvyklé a abyste se zbavili pocitu težkých noh, budete se tím muset zkrátka proběhat. Velmi často se tak ale děje i tehdy, kdy celý den prosedíte v práci u počítače a pak si vyběhnete bez jakéhokoliv rozcvičení. Přitom stačí pouhých pár minut lehkého rozklusání, dynamického strečinku, rychlého protažení a je to.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?