Cvičení na běžeckém pásu s nadváhou

Sandra pro Alfit blog 26.10.2021

Čím dříve začnete řešit případné nadbytečné kilogramy, tím lépe se díky pořádné změně budete cítit.

V první řadě změňte jídelníček

Je důležité si uvědomit, že pohybová aktivita pro osoby trpící nadváhou je ta správná cesta. Ovšem ke shození přebytečných kil je zásadní zejména životní styl, hlavně jídelníček. Ve své podstatě by se mělo jednat o pestrý jídelníček, přičemž změna by měla být nenásilná a zaváděná postupně. V jídelníčku většinou stačí udělat malou změnu, aby se dostavili výsledky. Důležité je především omezit příjem nezdravých tuků, sladkostí, sladkých nápojů a mít dostatek příjmu zeleniny, přiměřeně ovoce a dodržovat vhodný pitný režim. Každému samozřejmě bude vyhovovat jiný jídelníček, ale toto jsou potraviny, které by měly být obsahem jídelníčku každé osoby. Celkový energetický příjem je ideální rozdělit do 5 – 6 porcí během dne, přičemž poslední jídlo by mělo být tři hodiny před spánkem. Rozhodně ale nehladovte, tak kila dolů nepůjdou a vy si můžete způsobit zdravotní problémy.

Na začátku postačí chůze

Pokud jste se rozhodli udělat změnu ve vašem jídelníčku, nastává okamžik, kdy je potřeba změnit i svůj režim. Tělo osoby s nadváhou není zvyklé na pravidelnou aktivitu a klouby dolních končetin jsou pod poměrně velkým tlakem. Naprosto vhodnou pohybovou aktivitou pro osoby s nadváhou je chůze a nejlepším pomocníkem běžecký pás. Aby byl efekt opravdu viditelný, věnujte se chůzi pravidelně. Využívejte všechny funkce běžeckého pásu včetně možnosti zvýšení sklonu běžecké plochy, jelikož i to vám pomůže výrazně hubnout.

Chůzi postupně prokládejte během

Jakmile na sobě ucítíte, že jste fyzicky zdatnější a chůzi zvládáte bez problémů, začněte ji prokládat i krátkými běhy. Např. Deset minut věnujte chůzi, po které budou následovat 2 minuty lehkého běhu. Celý tento proces opakujte alespoň 3x a trénink zakončete 5minutovou chůzí. Postupem času se budete zlepšovat, tudíž můžete začít měnit intervaly dle své potřeby. Minuty, které věnujete chůzi můžete začít snižovat, a naopak zvyšovat trvání intervalů zaměřených na běh. Vaše tělo si začne na běh zvykat, což znamená, že pak můžete chůzi úplně vynechat a postupně se zlepšovat čistě v běhu. Dobu běhání můžete nejen prodlužovat, ale také zvyšovat tempo a využít větší sklon běžecké plochy.  

Jak dlouho cvičit?

Pokud máte problémy s nadváhou, pravděpodobně bude vaším cílem spálit co největší množství kalorií. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout je kardio cvičení, které aby bylo účinné, musí trvat 30 – 60 minut a mělo by se praktikovat alespoň 3x týdně. U kardia je důležité cvičit s nižší intenzitou a vaše tepová frekvence by se měla pohybovat okolo 55 - 70% vaší maximální tepové frekvence, aby nelimitovala v délce aktivity. Abyste si byli jistí, že cvičíte ve správné tepové frekvenci, můžete využít hrudní pás, který patří mezi nejpřesnější snímače tepové frekvence a slouží k monitorování srdečního tepu a jeho rytmu.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?