Kardio před, nebo po silovém tréninku? A je potřeba dělat ho nalačno?

Sandra pro Alfit blog 18.05.2022

Kardio neboli aerobní cvičení je pohybová aktivita, u které nezatěžujete svaly posilováním, ale pouze tělo rychlým a rovnoměrným pohybem zahříváte. Každý z nás se s tímto druhem cvičení jistě setkal, ale ne každý už ví, jak jej zařadit do svého tréninkového plánu. Je tedy lepší ho provádět před nebo po silovém tréninku? A jak je to s kardiem nalačno?

Co byste měli dělat dříve?

Hodinu intenzivního běhu na běžeckém pásu a pak se ještě vrhnout na činky? To asi nebude ta nejlepší možná volba. Během takto dlouhého kardia spálíte poměrně velké množství krevního cukru a glykogenu, což se u následujícího silového tréninku znatelně projeví na vašem výkonu, ačkoliv se vám to nemusí zdát. Navíc ani nebudete schopni podat u silového tréninku svůj maximální výkon a může snížit dokonce až o 30 %, protože u kardia cvičení dojde k únavě nejen dýchacího, ale i nervového systému. Nehledě na to, že po hodině intenzivní aerobní aktivity tělo zkrátka unavíte a pokračováním v silovém tréninku akorát zvýšíte pravděpodobnost možného vzniku zranění.

Kardio před tréninkem pouze pro zahřátí těla

Po předchozím odstavci je tedy zřejmé, že je mnohem lepší zařadit aerobní trénink až po silovém cvičení. Je ale potřeba zmínit, že pokud využijete nějakou aerobní aktivitu na 15ti minutové rozehřátí, je to zcela v pořádku. Pomůže vám před výkonem dostatečně prohřát svalovou hmotu a zmobilizovat psychické síly a hormonální systém, aniž by to negativně ovlivňovalo váš následující silový výkon.

Proč by mělo být kardio součástí vašeho tréninkového plánu?

To, že není vhodné se vyčerpat před silovým tréninkem aerobním cvičením ale přece neznamená, že jej musíme úplně vyřadit. Kardio cvičení je totiž prospěšné nejen v rovině procenta tělesného tuku, ale představuje i řadu benefitů pro naše zdraví. Zvýší vaši kapacitu plic a srdce, podpoří imunitu, kardiovaskulární systém a získáte ještě mnoho dalších zdravotních benefitů, o které byste vyřazením kardia úplně přišli. Zkuste si proto navrhnout tréninkový plán tak, abyste prováděli oba způsoby cvičení, klidně i pokaždé v jiný den, a mohli jste vytěžit z obou variant maximum.

Jak je to s kardiem nalačno?

Mnoho cvičenců se stále domnívá, že kardio nalačno je ta nejlepší možná cesta za efektivním hubnutím a spalováním tukových zásob. Ovšem do dnešního dne nikde nebylo potvrzeno, že by tělo s prázdným žaludkem spalovalo rychleji. Pokud jste ranní ptáče a cvičení nalačno vám jednoduše vyhovuje, samozřejmě s tím pokračujte i nadále, ale neočekávejte od toho nějaké větší zázraky. Jestliže ale kardio nalačno děláte pouze proto, že jste se někde dočetli, že je to nejlepší způsob hubnutí a každé ráno se u toho akorát trápíte, poslechněte své tělo a hned s tím přestaňte. Takové cvičení by mohlo být akorát kontraproduktivní a mohlo by se to podepsat i na samotném výkonu. Nesejde na tom, zda si dopřejete kardio cvičení nalačno nebo po snídani. Veškeré benefity, které vám to přinese budou v obou případech stejné, proto si to nastavte tak, jak je vám to příjemné.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?