Potréninkové chyby, které vám mohou bránit v dosažení vašeho cíle

Sandra pro Alfit blog 07.05.2022

Existuje mnoho potréninkových chyb, které mohou oddalovat vaše vysněné výsledky i za předpokladu, že ze sebe na tréninku vydáte maximum. Neděláte i vy některé z nich?

Vyhýbáte se statickému strečinku

Svá úskalí má bezpochyby vynechávání protahování po tréninku, což je bohužel velice časté. Statický strečink je nejvhodnější zařadit až na úplný závěr cvičení a cvičencům už se do toho po odjetém náročném tréninku často nechce. Pokud se budete věnovat pokaždé alespoň 10 minut statickému protažení, vaše svaly budou rychleji regenerovat, zároveň snížíte riziko zranění či natáhnutého svalu a ulehčíte si i běžné denní aktivity. Při provádění jednotlivých cviků se však vždy pokuste dostat do maximálního rozsahu pohybu, tedy do krajní polohy a setrvejte v ní alespoň 20 - 40 sekund. Je naprosto v pořádku, když při protahování ucítíte mírné pnutí daného svalu, ale nemělo by docházet k velké bolesti.

Neřešíte co jíte

Jste v domnění, že jakmile jste si zacvičili, můžete sníst na co si vzpomenete? Tak to bohužel ale nefunguje. I studie potvrzují, že mají lidé velmi často tendenci podhodnocovat svůj příjem a nadhodnocovat svůj výdej. Pokud však máte jasně daný cíl, je velmi důležité jej doplnit i správnou stravou. Běžná žena o hmotnosti 70 kg spálí během svědomitého tréninku přibližně 550 kalorií. Když si však hned po cvičení dopřeje mastnou pizzu a zapije ji sladkou Cocacolou, připíše si na svůj účet třeba 800 kalorií. Namísto deficitu se tedy žena dostala do nadbytku 350 kalorií. To samé platí i v případě nabírání svalové hmoty, pokud tedy nechcete přibírat zbytečně velké množství tuků.

Zapomínáte na přirozený pohyb

Pojďme si to vysvětlit na praktickém příkladu. Lucie o hmotnosti 70 kg kdysi chodila do práce i z práce pěšky, což ji zabralo cca hodinu a spálila 478 kalorií. Poté, co přišla domu, se věnovala hodinu a půl práci na své zahrádce, u čehož spálila dalších cca 488 kalorií. Navíc pak stihla ještě uvařit a uklidit doma a na svůj účet si připsala ještě 210 kalorií. Díky těmto běžným aktivitám tedy spálila 1176 kalorií. Lucie se však rozhodla shodit nějaká ta kila a začala 4x týdně cvičit na hodinu a půl, přičemž u jednoho poctivého tréninku vydá 700 kalorií. Aby tyto tréninky stíhala, začala všude jezdit městskou dopravou a namísto běžných aktivit, které tehdy vykonávala, začala koukat na internet na různé zázračné proměny. Má navíc pocit, že už se hýbat nemusí, protože už má odcvičeno a po náročném tréninku ani nemá náladu něco dalšího dělat. Co z toho vyplívá? Lucie během tréninkového dne spálí asi o 476 kalorií méně, než tomu bylo předtím. Je tedy velice důležité si uvědomit, že trénink je pouhý zlomek dne a nejvíce podstatné je to, jak se hýbete ve vašem volném čase.

Po tréninku hladovíte

Kvalitní výživa je bezpochybně velmi důležitá, a to obzvlášť v případě, pokud máte za sebou náročný trénink. Přijaté sacharidy tělo využije na doplnění zásob a bílkoviny použije na podporu regenerace poškozených svalových vláken. Doplnit energii po cvičení je důležité i pokud se snažíte o redukci tuku, abyste udrželi nejvyšší podíl svalové hmoty, neboť i ta vám pomůže spálit větší množství kalorií. Jakmile by tělo nemělo dostatek kvalitních živin, je pravděpodobné, že by mohlo začít odbourávat vlastní svalovou hmotu. Pro dobré výsledky je tedy klíčové, mít dostatek bílkovin, které můžeme nejčastěji najít třeba v mase nebo rybách.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?