Nejčastější mýty o posilování břicha

Sandra pro Alfit blog 29.04.2022

Iluze vyrýsovaného břicha je snem mnoha sportovců a každou radu, která by nám pomohla celý proces urychlit, si bereme k srdci. Občas se však najdou i taková doporučení, nad kterými zůstává stát rozum.

Musíte ho cvičit každý den

Cvičit břicho dennodenně opravdu není potřeba. A to ani v případě, že jediným vaším cílem je dosáhnout toho slavného six-packu. Ve skutečnosti není tato cesta správná, neboť vaše svaly nedostanou dostatečný prostor na to, aby si mohly odpočinout. V první řadě je tedy potřeba si uvědomit, že břišní svaly jsou podobné jako všechny ostatní svalové skupiny a pravděpodobně neděláte kliky úplně každý den. Stejně tak není vhodné to přehánět ani s cvičením břicha a bohatě postačí, když břišní svaly procvičíte 2-3x týdně. Nezapomeňte ani na to, že u většiny jiných cviků zapojujete břicho také, jako třeba u dřepů, mrtvých tahů a u spoustu dalších. Proto to s cvičením břicha tolik nepřehánějte a opravdu dbejte na dostatečnou regeneraci.

Cvičení břicha úplně postačí k jeho vyrýsování

Nekonečné série sed-lehů vám sice mohou pomoci na cestě za vyrýsovanými břišáky, ale také nemusí. Abychom si to přiblížili, tak břišní svaly má úplně každý z nás, jen je mnohdy schováváme pod vrstvou podkožního tuku. To znamená, že abychom mohli rýsovat své břišní svaly, v první řadě bude nutné, zbavit se podkožního tuku, na kterém se musí zapracovat i jinak než neustálým cvičením břicha. Pokud toužíte po plochém břichu, musíte začít nejprve u změny stravovacích návyků. To znamená konzumovat menší porce jídel, mít dostatek bílkovin a pravidelně se hýbat. To je ta správná kombinace, díky které se dočkáte svého vytouženého břicha. Zkuste i jeden z tréninků zaměřených na břišní svaly zaměnit za intervalový nebo kardio trénink, protože je to ideální způsob, jak spálit velké množství kalorií.

Na vyrýsované břicho je potřeba cvičit série po minimálně 50 opakováních

Většina z nás si řekne, že dělat dřepy po 50 opakováních je velký nesmysl, ale už méně z nás si řekne, že je to nesmysl u cviků zaměřených na břicho. Nejen, že při takto dlouhých sériích bychom cviky často prováděli s nesprávnou technikou, ale zapojili bychom mnoho svalů, jen ne ty břišní. Pokud bez problému zvládnete provést 50 opakování u sed-lehů, udělejte jich 20 s jednoručkou na hrudi nebo jako zátěž využijte medicinbal a soustřeďte se na kvalitní provedení cviku. Sami se přesvědčíte o tom, že tento způsob je mnohem efektivěnjší, než do nekonečna opakovat jeden a ten samý cvik. 

Jestli chcete vyrýsované břicho, dejte sbohem sacharidům

Pojďme si to říct narovinu. Pokud zcela vyloučíte sacharidy ze své stravy a budete cvičit břicho několikrát do týdne, po několika měsících se vyrýsovaného břicha pravděpodobně dočkáte. Na druhou stranu je to vykoupeno ztrátou motivace, únavou, sníženou výkonností a úbytkem svalové hmoty. To je typický důsledek přehnaného kalorického deficitu, kterého byste docílili právě tím vyřazením sacharidů. Nevyřazujte sacharidy úplně, ale pokud zvolíte přirozené potraviny, které sacharidy obsahují, nemusí vám v dietě vůbec vadit. I pokud chcete hubnout, tak přeci musíte plnohodnotně fungovat a ne jít cestou, která vás zavede do kalorické propasti.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?