Jak si na rotopedu užít spoustu zábavy a ještě mít skvělé výsledky?

Sandra pro Alfit blog 20.05.2022

Tréninky na rotopedu nemají být něčím, do čeho se budete neustále nutit. Naopak, měli byste si ho užít na maximum. Proto jsme pro vás připravili hned několik tipů, jak si jízdu na rotopedu užít i se spoustou zábavy.

Využijte plnou nabídku rotopedu

Jestliže vlastníte rotoped, probádejte veškeré možnosti, které nabízí. Než se pustíte do samotné jízdy, zvolte si reálný a klidně i snadnější cíl, jehož se pokuste dosáhnout. Průběhem tréninků si své cíle navyšujte, což vám pomůže si uvědomit, že se neustále zlepšujete. Zkuste sami sebe vyzvat k překonání svých rekordů, a to třeba tak, že si zvolíte čas a počet kilometrů, které budou vaším cílem ujet za zvolenou dobu. Taktéž lze u rotopedu využít i změnu odporu, čímž posunete úroveň jízdy zase o kus dál a rychleji dosáhnete vysněných výsledků. Celá nabídka rotopedu je skutečně rozsáhlá, proto se s ním pokuste dopodrobna seznámit. Spoustu cvičenců totiž využívá pouze základní nabídku, aniž by věděli, kolik dalších zajímavostí jejich rotoped nabízí. Třeba i vy během studování svého trenažéru zjistíte, že nevyužíváte zcela všechny funkce.

Vyzkoušejte tréninkové aplikace

Nejlepší způsob, jak do svého tréninku zařadit vlnu zábavy, jsou tréninkové aplikace jako je Kinomap, Tunturi Routes a IFIT, které jsou s rotopedy plně kompatibilní. Je osvědčené, že díky zmíněným dobrodružným a zábavným aplikacím je mnohem pravděpodobnější, že se svého tréninkového plánu budete držet déle, než je tomu obvykle. Tréninkové aplikace umožňují zúčastnit se všelijakých výzev a soutěží, ke kterým můžete vyzvat své přátele nebo někoho úplně jiného, třeba i z druhé strany světa. Z pohodlí vašeho domácího rotopedu můžete prozkoumát celý svět nebo si zkusit ujet závod Tour de France. Záleží pouze na vás, jakou lokalitu a obtížnost trasy si zvolíte.

Poslouchejte hudbu

Studie dokázaly, že posloucháním oblíbené hudby v průběhu tréninku vynaložíte mnohem více úsilí a energie a zároveň celý trénink budete vnímat jako méně namáhavý. Aniž byste to postřehli, hudbou docílíte o 15% zvýšení výkonu. Velmi častá a oblíbená metoda, jak při jízdě na rotopedu držet stále stejné tempo, je hudba s pravidelným rytmem, která intenzitě tréninku bude odpovídat. Každý z nás má zcela jistě žánr hudby, který nás dokáže neuvěřitelně namotivovat k podání dobrého výkonu. 

Vysoce intenzivní intervalový trénink

Většina z nás jezdí na rotopedu, protože chceme zhubnoutí. Pokud vás však nebaví jezdit 60 minut ani včetně předešlých zmíněných nápadů, mohl by vás překvapit vysoce intenzivní intervalový trénink, u kterého máte zaručeno, že čas na přemýšlení, zda vás to baví či nebaví, nezbude. Dosáhnete sice skvělých výsledků za třetinu času, ale je potřeba vynaložit 3x více úsilí. U této formy cvičení se střídají intervaly s vysokou intenzitou a intervaly s nízkou intenzitou. HIIT vás navíc nakopne a namotivuje tak, jako žádné jiné cvičení.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?