Jak pečovat o svůj rotoped?

Sandra pro Alfit blog 28.07.2021

Vlastníte-li rotoped již delší dobu, můžete postřehnout zvuky vycházející z dolní části stroje. V takovém případě je dobré vědět, jak dále postupovat a nejlépe, jak se takovým nepříjemnostem úplně vyhnout.
 

Proč je důležitá pravidelná údržba rotopedu?

O rotoped je nutné se pravidelně starat to hned z několika důvodů. Do rotopedu většinou investujete větší peněžní částku, a tak od něj budete očekávat, že bude bezproblémově fungovat a sloužit vám co nejdelší dobu. Tato očekávání se vám osvědčí, ale pouze pod podmínkou, že budete svůj rotoped pravidelně a pečlivě udržovat. Takže nejen že se z něj stane váš bezproblémový parťák, ale také mu můžete prodloužit životnost o poměrně dlouhou dobu. Neudržovaný rotoped se logicky rychleji opotřebovává a doba životnosti se krátí, což platí i u ostatních trenažérů, jako je běžecký pás, cyklotrenažér a další.

Čištění rotopedu

Rotoped je potřeba udržovat čistý a odstraňovat z něj veškeré nečistoty, a to i včetně prachu. Zabráníte tak narušení plynulého pohybu. Jednou za čas je vhodné rotoped rozebrat, vyčistit ho zevnitř a odstranit tak prach a usazeniny. Takové nečistoty nejsou na první pohled viditelné a při běžném čištění se k nim nedostanete. Po každém cvičení by se měl stroj lehce otřít a zaměřit bychom se měli především na ty části, které přišly do kontaktu s potem, k čemuž můžete využít lehce navlhčený hadřík. Pozor však, abyste při běžném čištění nepoužívali rozpouštědla obsahující chlorované látky. Kromě čistého rotopedu by se měla udržovat čistota i v místnosti, kde se stroj používá. Ušetříte si tak spoustu práce a času, jelikož se na rotoped nebude usazovat tak velké množství nečistot.

Utahování komponentů

Může se stát, že pravidelným používáním rotopedu se začnou povolovat šroubky, proto pravidelně kontrolujte, zda jsou správně utažené. Nejčastějšími ukazateli uvolněných šroubů je viklání a nestabilita. V takovém případě je potřeba šrouby dotáhnout, k čemuž vám ve většině případech postačí klasický imbus. Jestliže se začne viklat krk rotopedu, na kterém jsou umístěna madla, pravděpodobně bude potřeba dotáhnout šrouby pod krytem. Alespoň po každých deseti hodinách provozu zkontrolujte, zda jsou všechny šrouby utažené, protože pokud by se neutažené šrouby namáhaly delší dobu, mohlo by dojít k nenávratnému poškození závitu.

Mazání rotopedu

Pokud vlastníte rotoped delší dobu, můžete postřehnout vrzání vycházející z dolní části stroje. Nejčastějším důvodem jsou nohy rotopedu, které je v takovém případě nutné promazat. V první řadě nezapomeňte rotoped odpojit od napájení a poté jej položte na bok, z důvodu pohodlnějšího manipulování. Veškeré závity nožek, včetně těch vnitřcích promažte klasickou vazelínou nebo použijte mazivo ve spreji. V případě, že vrzání vychází zevnitř stroje, obraťte se raději na odborný servis. Uslyšíte-li při jízdě brnění či šustivý zvuk, nastříkejte mazivo ve spreji na obvod setrvačníku.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?