Chyby, které dělá většina začátečníků

Sandra pro Alfit blog 06.04.2022

Chybovat je lidské a žádný učený z nebe nespadl. Aby však výsledky odpovídaly vašim představám, je potřeba chybovat co nejméně. Pojďme se proto podívat na nejčastější začátečnické chyby, kterých byste se měli vyvarovat.

Očekávání rychlých výsledků

Každý z nás by si přál mít vyrýsované svaly celého těla co nejdříve, avšak je potřeba si uvědomit, že tělu trvá i několik týdnů než se nervová soustava zadaptuje. Doposud vaše tělo žádný pohyb neznalo a na nový režim si bude muset zkrátka postupně zvykat. Toto období je pro mnohé z nás tím nejnáročnějším, neboť se snažíme, co to jde, ale žádné přílišné změny zatím nevidíme. Dobrá zpráva ovšem je, že stačí toto období překonat a máte téměř vyhráno. Soustavnými a poctivými tréninky se začne dostávat vytoužené odměny a časem na sobě pocítíte progres, jen to chce trpělivost.

Zvedání příliš těžkých vah

Berte v potaz, že tělo není stroj a nezvládne hned na začátku přehnaně velkou zátěž. Svaly by to pravděpodobně sice zvládly, ale šlachy nejsou v dostatečné formě a vy tak riskujete nepříjemná zranění. Zároveň se nebudete schopni soustředit na správnou techniku cviku, poněvadž budete myslet pouze na to, abyste vůbec danou váhu utáhli. Zkuste si namísto zvedání nesmyslných vah zvolit lehčí závaží, soustředit se na správnou techniku a postupně si obtížnost cvičení zvyšovat. Je to o mnohem efektivnější způsob, který vám pomůže dosáhnout perfektních výsledků.

Posilování pouze jedné svalové skupiny

Mnoho jedinců se rozhodne cvičit, aby vylepšili danou část svého těla. Pak ale dochází k procvičování pouze té jedné svalové skupiny a zbylá část těla je zcela eliminována. U mužů se tak nejčastěji jedná o biceps a hruď. Ženy se naopak věnují především dolní části těla. Jenže břicho se přece také samo z ničeho nic nezpevní. Než se tedy pustíte do samotného tréninku, rozvrhněte si předem celý tréninkový plán tak, aby se dostalo na každou svalovou skupinu.

Posilování bez rozcvičení

Mezi nejčastější chyby začátečníků patří především úplné vynechávání rozcvičky i přesto, že je to jedna z nejdůležitějších fází tréninku vůbec. Bez rozcvičení nepřipravíte své tělo na zátěž, zároveň se sníží výkonnost při cvičení a vzniká větší pravděpodobnost možného zranění. Rozcvičení je ale rovněž důležité i kvůli tomu, že vás dostane z běžného režimu do toho sportovního, což vám pomůže se lépe na trénink soustředit. Nepodceňujte tedy v žádném případě rozcvičku a vyhraďte si chvilku před tréninkem na zahřátí celého těla, a to třeba v podobě svižné chůze na běžeckém pásu.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?