Jaký typ běžeckého tréninku na pásu zvolit pro budování svalů?

Sandra pro Alfit blog 24.03.2022

Dostatečné množství svalů nejen, že působí dobře vizuálně, ale zrychluje metabolismus, protože svaly vyžadují mnoho energie. Otázkou ale je, zda je pro budování svalové hmoty nutné provádět silové cviky, nebo lze podpořit jejich růst i jiným sportem, konkrétně během a případně jak.

Vytrvalostní běh

Vytrvalostní běh se řadí mezi aktivity, které provádíme nepřerušovaně, rovnoměrně, s nižší intenzitou a probíhá především v aerobním režimu. U vytrvalostního běhu se však s budováním svalů mohou těšit pouze úplní začátečníci, kteří takovou aktivitu nevykonávali. Je to proto, že svaly se budou snažit na nový pohyb adaptovat, čímž vyvoláte jejich růst. Samozřejmě, pokud chcete docílit nabouchaných kvadricepsů a mít vyrýsovanou každou část těla, budete muset hledat trochu jinde, protože intenzita zátěže při vytrvalostním běhu není tak vysoká, abyste takové postavy docílili.

Vysoce intenzivní intervalový trénink

Možná si po předchozím řádku říkáte, že nejspíš asi opravdu nebude možné svaly pomocí běhu nijak vybudovat. Ale ono to opravdu jde, jen je potřeba vědět, jak toho dosáhnout. V první řadě je důležité vědět, že běháním dochází k posilování především svalů na nohou, konkrétně k procvičení kvadricepsů, hamstringů a lýtek. Neočekávejte tedy, že vám pravidelným běháním narostou ohromné bicepsy. Abyste však svaly dolní části těla budovali co nejefektivněji, je ideální zařadit běhy o vysoké intenzitě, které dodají svalům nový stimul. Začleňte do svého plánu vysoce intenzivní intervalový trénink, u kterého by se měla střídat rychlá chůze nebo lehký běh s maximálními sprinty.

Navýšení běžecké plochy

I přes to, že je to velmi účinný způsob, jak na běžeckém pásu procvičit svaly, mnoho cvičenců dělá, že tato funkce neexistuje. Je to sice o něco náročnější a to, že nohy dostávají opravdu zabrat ucítíte hned po pár opakování, ale za to je to opravdu účinná metoda. Zvolená intenzita a počet opakování samozřejmě záleží na vás a na délce vybrané trasy. Pokud byste však chtěli trénovat intervalově, což je nejlepší možnost, tak si na svém běžeckém pásu navolte kratší, avšak strmější kopce a pokuste se je vyběhnout v co nejvyšší intenzitě. Delší kopce s vyvýšenou běžeckou plochou pak běhejte cca na 70 – 80% maximálního úsilí.

Kombinace běhu na běžeckém pásu se silovým tréninkem

Jestliže se budeme bavit o nabrání svalové hmoty, vždycky bude nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, silový trénink. Pokud byste chtěli svůj progres ještě více někam posunout, zapojte do běžeckého tréninku i silové cvičení, a to už kvůli nepoměru mezi množstvím svalů na horní a dolní polovině těla, neboť je potřeba to kompenzovat svalům, které u běhání tak úplně nezapojíte. Můžete své tréninky pravidelně střídat. To znamená, že jednou se budete věnovat běžeckému tréninku a po druhé silovým cvikům, anebo můžete oba druhy cvičení zahrnout do jednoho tréninku. To záleží pouze na vás a na tom, jak vám to bude fyzicky a časově vyhovovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?