Pět nejčastějších otázek o hubnutí, na které se Češi ptají Googlu

Sandra pro Alfit blog 01.03.2022

Hubnutí je po celém světě velmi diskutované téma a mnoho lidí se snaží hledat odpovědi o tomto tématu na internetu. Dnes jsme proto odpověděli na pět nejčastějších otázek, na které se Češi ptají Googlu.

Pomůže mi běh zhubnout?

Bezpochyby ano, protože běh je jeden z nejlepších pomocníků při redukci hmotnosti. Uvědomte si však, že běhání navýší váš energetický výdej a tudíž je potřeba jej vyvážit vhodným jídelníčkem, aby k redukci tuku opravdu došlo. Dalším bodem k zamyšlení je, že běh je pohyb, jako každý jiný. Jestliže vás běhat nebaví a chcete se do něj donutit jen proto, že je to dobrý způsob, jak spálit velké množství kalorií, pravděpodobně u toho moc dlouho nevydržíte. Jestli máte k běhání dobrý vztah a baví vás to, jen do toho, ale pokud tomu tak není, najděte si takový pohyb, který vás bude bavit a dlouhodobě u něj vydržíte. I samotné hubnutí je dlouhodobý proces a tak je potřeba, abyste daný pohyb dělali s radostí.

Musím při hubnutí hlídat tepovou frekvenci?

Určitě jste se setkali s tvrzením, že využití tuku jakožto paliva pro výkon je nejúčinnější rozmezí mezi 60 – 70% maximální tepové frekvence. A ano, opravdu tomu tak je. Při vyšší intenzitě totiž tuky nebudou stíhat pokrýt vaše energetické potřeby a tělo začne využívat sacharidové palivo. Nejlepší způsob, jak svou tepovou frekvenci můžete měřit je hrudní pás, který snadno spárujete se svým trenažérem a následně získáte všechny potřebné informace o vaší tepové frekvenci. Jako další, avšak o něco méně přesný měřič můžete využít snímač na vašem trenažéru, také zvaný Hand pulse, který je umístěný vždy na madlech stroje.

Jaký protein je nejlepší při hubnutí?

Proteinové doplňky drží ve sportovní výživě poměrně dominantní postavení, ale počítejte s tím, že užíváním proteinu nezačnete jako zázrakem pálit neskutečné množství tuků. Můžou vám ale ve spoustu věcech výrazně pomoct. Protein obsahuje velké množství bílkovin, které vám při hubnutí pomohou ochránit svalovou hmotu a zároveň dopřeje delší pocit zasycení z jídla. A po jakém proteinu nejlépe sáhnout? Pomyslnému žebříčku jednoznačně panují mléčné proteiny, zejména ty syrovátkové, z nichž si dále můžete vybrat mezi koncentrátem a izolátem. Rozdíl mezi nimi je takový, že izolát obsahuje více bílkovin a méně laktózy a tuku na porci. Pokud však neplánujete kulturistické závody a neřešíte každý gram, bohatě vám postačí koncentrát, který vás jistě potěší příjemnou chutí a nižší cenou.

Jak zhubnout břicho?

Ať už chceme nebo ne, břicho je zkrátka jednou z nejproblémovějších partií a snaha zhubnout často cílí právě na ni. Pokud však žijete v bublině, že ke zhubnutí břicha vám postačí miliony sklapovaček, vyvedeme vás z omylu. Redukce tuku totiž vyžaduje především úpravu stravovacích návyků a nejlépe dostatečné kvantum pohybové aktivity, abyste dosáhli kalorického deficitu. U hubnutí se navíc nelze zaměřit na jednu konkrétní partii, ale vždycky budete hubnout i na dalších místech. Proto pravidelně provádějte aerobní aktivity, silová cvičení na břicho, ale hlavně myslete na jídelníček.  

Fungují tablety na hubnutí?

Každý den si zobnete jednu kouzelnou pilulku a do 14 dnů si můžete na pupku sekat dřiví. To zní jako pohádka, že? Realita je ale úplně někde jinde. Existují však přípravky známé jako spalovače, které vám díky zvýšené termogeneze nebo oxidace tuků pomůžou efektivněji redukovat tuk. Tyto spalovače nejčastěji obsahují kofein, synefrin nebo extrakt ze zeleného čaj a díky tomu lépe zhubnete. I při užívání spalovačů je však potřeba dbát na negativní energetickou bilanci, poněvadž teprve poté budou spalovače skutečně účinné.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?