Jak mít dostatek energie po celý den?

Sandra pro Alfit blog 22.02.2022

Potkalo vás období, ve kterém se cítíte neustále vyčerpaní a unavení? Takové potíže často souvisí s životním stylem. Ujistěte se, že neděláte jednu ze zmíněných chyb.

Kvalitně spěte

Znáte ten pocit, kdy potřebujete udělat ještě kus práce, ale zjistíte, že do zazvonění budíku zbývá pouhých 5 hodin? Někdy to tak zkrátka vyjde, ale nesmí se tento scénář opakovat dennodenně. Jestliže nebudete spánku přikládat velkou prioritu, budete spát málo a nekvalitně, je pravděpodobné, že se budete cítit unaveně, mrzutě a spolu s tím se zhorší i celý proces hubnutí i budování svalů. Upravte si svůj režim tak, abyste každý den spali alespoň 7 hodin. Nejen délka, ale i kvalita spánku je extrémně důležitá a můžete ji ovlivnit hned několika faktory. Vyvarujte se používání elektronky před spánkem, nedohánějte večer kalorický příjem a pokud máte hlavu k prasknutí, vsaďte na jógu.

Hýbejte se každý den

Říkáte si, že to nedává smysl? Vždyť jsem unavený, tak proč bych se měl ještě hýbat? Jeden svůj podstatný důvod to však opravdu má. Při pohybu totiž dochází k okysličení krevního oběhu a vyplavení endorfinů, také známých jako hormonů štěstí, díky kterým získáte větší pocit vnímané energie. To ovšem neznamená, že po dlouhém dni v práci přiběhnete domů a budete se 2 hodiny trápit s těžkými činkami. Bohatě postačí 10 minut strečinku, procházky nebo jiné méně náročné pohybové aktivity, protože i to vás nabije tou správnou energií. A na takovou krátkou pohybovou aktivitu už si najde čas každý z nás, ať už po práci nebo třeba o polední pauze.

Ovládejte stres

Cítit se vystresovaně není v dnešní době nic výjimečného. Často můžete mít i pocit, že máte problém se soustředěností, protože váš mozek jednoduše neumí vypnout a stále musí nad něčím přemýšlet. To může být jedna z příčin, proč se cítíte být vyčerpaní, poněvadž stres nemá daleko k chronické únavě. Bylo by dosti bláhové si myslet, že můžete všechny stresory okamžitě odstranit. Můžete se však pokusit je minimalizovat. Kdy naposledy jste měli čas jen sami pro sebe a dělali jste to, co chcete a ne to, co musíte? Nezapomínejte sami na sebe, odpočívejte a dělejte to, co je vám příjemné, protože jedině tak si vyčistíte hlavu od stresujících myšlenek. 

Kvalitně se stravujte

Jestliže se cítíte na pokraji svých sil, zkuste se zaměřit i na to, jak vypadají vaše stravovací návyky a zda by nebylo třeba je lehce upravit. Správně nastavený jídelníček snižuje riziko vzniku civilizačních chorob, ale také zásadním způsobem ovlivňuje to, jak se cítíte. Vaše tělo zkrátka potřebuje to nejlepší palivo, aby správně fungovalo. Dbejte především na jídelníček, který bude obsahovat kvalitní pečivo, správně zvolené přílohy, maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a nepochybně ovoce a zeleninu. Rovněž se ujistěte, že jíte dostatečně s ohledem na svůj výdej.

Socializujte se

Kvalitní sociální vazby jsou enormně důležité především pro psychické zdraví. Jestliže trávíte většinu času sami se sebou a cítíte se osaměle, může to mít velký vliv i na únavu. Pokuste se tedy udržovat sociální vazby, věnujte se lidem, které máte rádi a v jejichž společnosti se cítíte dobře.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?