Cvičení na běžeckém pásu v období těhotenství

Sandra pro Alfit blog 10.08.2021

Chůze na běžeckém pásu je dobrý a především bezpečný způsob, jak zůstat aktivní i během těhotenství. Navíc snižuje stres, zmírňuje některé těhotenské bolesti a zrychluje návrat k původní postavě. 

Mohou těhotné ženy používat běžecký pás?

I během těhotenství má cvičení smysl. Tělo během tohoto období prochází velkými změnami a jednou z nich je neustále stoupající váha. Abyste udrželi své tělo ve správném stavu i během těhotenství, můžete se věnovat různým cvičením, ale nemělo by se za žádných okolností zapomínat na bezpečnost, která je v takovém stavu nejdůležitější. Je pravda, že jsou ženy požádány, aby vynechaly aktivity, které jsou příliš namáhavé. Existuje ovšem mnoho pohybových aktivit, které je vhodné provádět i během těhotenství a jednou z nich je i chůze na běžeckém pásu, jelikož se jedná o bezpečný způsob, jak zůstat aktivní i v tomto období.

Jak provádět cvičení na běžeckém pásu během těhotenství?

Používání běžeckého pásu nebude zajisté stejné, jako před těhotenstvím, tudíž je potřeba začít pomalu. Ještě předtím než doma začnete cvičení provádět, promluvte si raději se svým lékařem a ujistěte se, zda pro vás cvičení na pásu bude vhodné. Před samotnou chůzí na běžeckém pásu se nezapomeňte lehce zahřát a poté si nastavte svůj běžecký pás. Doporučujeme si nastavit buď rychlejší tempo chůze s nulovým sklonem anebo si zvyšte běžeckou plochu, ale pohybujte se pomalou chůzí. Sice se říká, že těhotenství je běh na dlouhou trať, ale na běžeckém pásu v  těhotenství určitě neběhejte a ani nevykonávejte žádnou pohybovou aktivitu příliš dlouho. Než s chůzí na pásu skončíte, tak si každých 30 sekund snižujte tempo, dokud úplně procházku neukončíte. Na konci tréninku je potřeba věnovat několik minut poctivému protažení.

Výhody chůze na běžeckém pásu v těhotenství

  • Zmírní se některé těhotenské bolesti
  • Má přízniví vliv na psychiku a snižuje stres
  • Udrží vás v kondici během těhotenství a zrychlí návrat k původní postavě
  • Zlepšuje cirkulaci krve, díky čemuž se sníží i různé otoky

Nebojte se používat madla

Pokud během těhotenství používáte běžecký pás, nebojte se při chůzi využít madla jako podporu, obzvlášť, pokud máte nastavený sklon běžecké plochy směrem nahoru. Zároveň pro vás bude cvičení na běhátku bezpečnější, jelikož se můžete po dobu cvičení přidržovat. Chůze na běžeckém pásu během těhotenství má sice své výhody, ale v tomto období je nejdůležitější udržovat se v bezpečí.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?