Co může způsobit nedostatek tekutin při sportu?

Sandra pro Alfit blog 19.06.2021

S pitným režimem může nastat hned několik problémů a jeden z nich je nedostatek tekutin během pohybové aktivity. To může vést k dehydrataci, snížení výkonu a horšímu spalování tuků, tudíž je potřeba pitnému režimu věnovat dostatek pozornosti. 

Sníží se výkon

Málokdo ví, že ztráta tekutin podstatně zhoršuje výkonnost při cvičení. Stejně jako nedostatek živin, tak i nedostatek tekutin má velice negativní dopad na to, jaký výkon budete moci při cvičení podat. Výkon během pohybové aktivity výrazně klesá už při ztrátě tekutin odpovídajícím dvěma procentům tělesné hmotnosti. Organismus následně začne získávat tekutiny z tkání a krve, což sníží průtok krve a omezí průchod kyslíku do svalů a orgánů. Pokud tedy nebudete dodržovat pitný režim, nebudete mít z čeho čerpat energii, a tudíž nemůžete podat ani pořádný výkon.

Dehydratace

Během jakékoli pohybové aktivity, ať už je to aktivita v podobě běhání venku, na běžeckém pásu, nebo jste zaměřeni spíše na silový trénink s činkami, pokaždé ztratíte velké množství tekutin, a pokud je nebudete pravidelně doplňovat, mohlo by to vést k dehydrataci organismu. Se ztrátou tekutin zároveň dochází i ke ztrátě důležitých minerálních látek, jejichž nedostatek se může projevit svalovými křečemi, únavou a výrazně se zhorší schopnost regenerovat. Při nedostatku tekutin začíná tělo snižovat produkci potu, čímž zachová dostatečný objem krve v těle pro správnou činnost srdce. To ale znamená, že se sníží schopnost těla se ochlazovat a může tak dojít k následnému přehřátí a výraznému snížení krevního tlaku. Proto je nutnost mít vždy při ruce lahev s vodou a tekutiny neustále doplňovat, i v případě, že zrovna nemáte žízeň. 

Horší spalování kalorií

Pokud jste se rozhodli spálit nadbytečné kalorie a zhubnout, tak je v tomto případě nutností dodržovat kromě jídelníčku i správný pitný režim a nezanedbávat ho. Voda totiž podporuje látkovou výměnu, čímž se zrychluje metabolismus, který je pro účinné hubnutí klíčový. Pitný režim neodmyslitelně patří k redukci váhy, už z důvodu doplnění tekutin a také proto, že pitím redukujete pocit hladu. Co by se ovšem mělo při hubnutí omezit, tak jsou slazené nápoje, které je ideální nahradit vodou. Nezapomeňte, že při pravidelném a intenzivním tréninku je potřeba doplňovat nejen dostatek tekutin, ale i dostatek minerálů.

Kolik je potřeba vypít vody?

Vhodné množství tekutin se vyvíjí také od toho, v jakém počasí vás pohybová aktivita čeká a jak moc náročná bude. Pokud víte, že vás odpoledne čeká nějaká delší pohybová aktivita, už během dne průběžně doplňujte tekutiny. Doporučené denní množství je 2,5 – 3 litry a opravdu byste neměli přijímat méně, než je toto doporučené množství. Stejně tak je zásadní pitný režim i po sportovní aktivitě, a to z důvodu správné regenerace organismu. Napijte se vždy po skončení sportovní aktivity a tekutiny doplňujte i několik hodin poté.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?