Co je to CORE a proč je tak důležitý?

Sandra pro Alfit blog 09.06.2021

Core, tedy střed těla je velice důležitý jak při cvičení, tak i při každodenních činnostech a pokud se budete posilování středu těla věnovat pravidelně, může vám to spoustu věcí ulehčit. 

Co je to CORE trénink?

Core trénink je velmi oblíbená forma cvičení jak v populárních sportech, tak i ve fitness a jedná se o cvičení, které je určené pro posílení středu těla. Ve středu vašeho těla se nachází těžiště, ze kterého vycházejí veškeré pohyby těla a ovlivňuje celkové držení, proto je tato část těla velice důležitá pro zvládnutí různých dynamických pohybů, pro celkovou stabilitu, rovnováhu i sílu. Zároveň střed těla vytváří spojení mezi horní a dolní částí těla. Core zahrnuje velmi důležité svaly jako je břišní svalstvo, vnější i vnitřní šikmé svaly, příčný břišní sval a svaly vzpřimovače zad a bránice.

Proč cvičit CORE trénink?

Nejen při cvičení je střed těla důležitý, využíváte ho totiž i při každodenních činnostech a často se jedná o pohyby, které jsou považovány za samozřejmost. Může se jednat o chůzi, vstávání nebo různá otáčení a ohýbání. Jestliže se budete věnovat core tréninku pravidelně, napomůže vám zvládnout větší váhy, časem zvládnete i více opakování cviků, zlepšíte svou rychlost a usnadní vám veškeré každodenní pohyby. Stejně tak viditelně zlepšíte celkovou stabilitu a rovnováhu těla, která je velmi důležitá. Navíc core trénink pomáhá předcházet různým zraněním při sportovních aktivitách.

Pro koho je CORE trénink vhodný?

Core trénink není nijak omezený, tudíž je vhodný pro všechny věkové kategorie a výkonnosti. Správné posilování středu těla je vhodné i pro po-rehabilitační cvičení, jelikož napomáhá k odstranění různých bolestí a zároveň k obnovení správného držení těla a pohyblivosti. Velice často je takové cvičení prováděno vrcholovými sportovci, a to z důvodu, že core cvičení zvyšuje stabilitu těla a schopnost provádět cviky v nestabilních polohách.

Jak správně zapojit CORE?

Core trénink většinou spočívá v tom, že jsou prováděna různá statická cvičení, ve kterých je potřeba vydržet 15–60 sekund, záleží na cviku, náročnosti a vaší kondici. Během tohoto cvičení se napínají veškeré zmiňované svaly současně. K tomu, abyste efektivně střed těla zapojili vám mohou pomoct i různé cvičební pomůcky, které se vám určitě budou hodit jak při core cvičení, tak i u jiných kondičních cvičení. Mezi nejoblíbenější pomůcky pro core trénink patří balanční podložky, které vám nejen pomůžou ke správnému zapojení středu těla, ale trénink s nimi je i o něco zábavnější. Využít můžete i známý a oblíbený gymnastický míč, BOSU, nebo třeba i závěsný posilovací systém.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?