Jaké jsou druhy rotopedů a který je pro vás vhodný?

Sandra pro Alfit blog 05.06.2021

Rotopedy patří mezi jedny z nejoblíbenějších trenažérů do domácích posiloven. K dispozici je však již několik druhů a každý z nich vám nabídne jiné výhody a různé možnosti, díky kterým se můžete poté rozhodnout, jaký typ rotopedu je právě pro vás ten vhodný. 

Klasický rotoped

Klasický rotoped je velmi častou zvolenou variantou různých aktivních jedinců pro domácí posilovnu. Takový rotoped je naprosto základní vybavení pro domácí posilovnu, jelikož nabízí spoustu možností. Využít ho můžete pro rozehřání před samotným tréninkem, můžete díky němu zlepšovat svou kondici, a především spálit přebytečné kalorie. Stejně tak je výborný při cvičení zaměřené na rehabilitaci. Mezi základní funkce těchto rotopedů patří měření času, rychlosti, počítání ujetých kilometrů a přehled spálěných kalorií. Pro náročnější aktivní uživatele jsou k dispozici i profesionální rotopedy, které nabízí nadstandartní služby. Klasický rotoped je tak vhodný pro všechny věkové kategorie, začátečníky, pokročilý, ženy i může.

Recumbent

Jednou z největších výhod, které vám recumbent nabídne je především komfort cvičení. Recumbent totiž oproti jiným druhům rotopedů má velmi pohodlnou opěrku a naprosto příjemný posed, a to je také jeden z důvodů, proč sportovci vydrží cvičit na recumbentu v mnohem delším intervalu, aniž by je po cvičení nezdravě bolelo tělo. Stejně tak je mnohem komfortnější i samotné nastupování na trenažér, proto je vhodný pro aktivní jedince, kteří mají dlouhodobé pohybové problémy. Vzhledem ke komfortu a pohodlnosti recumbentu se nemusejí bát koupě ani lidé spadající do starší věkové kategorie, jelikož si svou oblibu získal i v naprosté jednoduchosti ovládání a tichém chodu. Jestliže máte problémy se zády a potřebujete cvičení v rámci rehabilitace, stejně tak i pro vás je recumbent ten pravý. Oblibu si získal i u opravdu aktivních sportovců, kteří si chtějí dát při tréninku pořádně do těla, jelikož na recumbentu dokážete perfektně procvičit svaly dolní části těla a spálíte velké množství kalorií.

Ergometr

O ergonomickém trenažéru bychom mohli říct, že se jedná o výrazně chytřejší verzi klasického a levnějšího rotopedu. Zátěž ergometru je řízena chytrým počítačem a přízpůsobuje se dle vašich individuálních potřeb, především podle vaší tepové frekvence. Ergometr tak po celou dobu tréninku hlídá vaší tepovou frekvenci a srdeční činnost. Všechna tato data jsou velmi důležitá pro vaše výsledky a ergometr vám k nim může výrazně pomoct, jelikož vše potřebné řídí on sám. Navíc nabízí velké množství zajímavých programů, díky čemuž si trénink mnohonásobně více užijete a velmi rychle si ergometr si oblíbíte. Pokud si tedy chcete jít plně za svým cílem a chcete mít jistotu, že je váš trénink optimální k dosažení vámi zvoleného cíle, aniž byste si to museli sami výrazně hlídat, je pro vás ergometr ideální, jelikož spoustu věcí udělá za vás.

Vzduchový rotoped

Jak už můžete poznat z názvu, tak se jedná o rotoped se vzduchovým pohonem. Tím nejnápadnějším rozdílem oproti jiným rotopedům je ventilátor, který je umístěný na místo předního kola. Je napojen na pedály, ale co je zajímavé, tak i na pohyblivá madla. To znamená, že během tréninku lze rotoped roztočit nohama, ale i rukama zároveň, proto dokážete zapojit mnohem více svalů, než např. na klasickém rotopedu. Vzduchový rotoped je taková kombinace klasického rotopedu a eliptického trenažéru, což z něj dělá ideální stroj pro spalování přebytečných kalorií. Jestliže si do vaší domácí posilovny pořídíte vzduchový rotoped, nahradí vám tedy rovnou dva trenažéry. Vzduchový trenažér je vhodný pro každého, ať už jste začátečník nebo pokročilý, jelikož nabízí neomezené možnosti a každý si na vzduchovém rotopedu najde to své.

Skládací rotoped

Chtěli byste si domu pořídit rotoped a dělat pro své tělo něco přínosného, ale nemáte místo, kam byste svůj rotoped umístili? Přesně pro tento případ máme k dispozici skládací rotoped, který jednoduše před cvičením vyndáte a po cvičení ho stejně tak snadno složíte a uklidíte, ať už pod postel, do kanceláře nebo někam do skříně. Výbavou a možnostmi, které skládací rotoped nabízí se velmi podobá klasickému rotopedu. Do jeho vybavení patří i počítač, který dokáže měřit základní informace jako je čas, vzdálenost a spálené kalorie. Proto pokud chcete ušetřit doma místo, ale i tak chcete provozovat domácí kondiční cvičení, varianta skládacího rotopedu je ideální.

Mini rotoped

I s úplně tím nejmenším rotopedem si můžete skvěle zacvičit, a to i pokud vaše domácí posilovna nedisponuje zrovna velkým prostorem. Jedná se o velice skladný a malý rotoped, určený spíše pro méně náročné uživatele. Můžete ho dát prakticky kamkoliv, jelikož se jedná opravdu o trenažér malé velikosti, s kterým si ale za to můžete dát do těla. Je ideální pro různá rozhýbání po práci, pro prokrvení ztuhlých končetin, nebo pokud máte sedavé zaměstnání. Stejně tak je ideální například do kanceláře, kdy si svůj mini rotoped umístíte pod stůl a při práci můžete začít šlapat. Pokud se však chcete cvičení věnovat pravidelně a často a myslíte to opravdu vážně, doporučujeme se spíše zaměřit na předchozí varianty.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?