Správný výběr gymnastického míče

Sandra pro Alfit blog 17.12.2020

Gymnastický míč je vhodný jak na zpevnění těla, tak i na rehabilitační cvičení. Cvičením na gymnastickém míči zapojíte zádové a břišní svaly a můžete předejít mnoha zdravotním problémům.

Nosnost míče

S výběrem gymnastického míče souvisí vaše váha. Pokud je vaše hmotnost vyšší, je potřeba mít kvalitní gymnastický míč s větším průměrem, který vám pomůže lépe rozložit váhu a snadněji udržet stabilitu, která je při cvičení na gymnastickém míči důležitá. Pokud vážíte 48 kg a vaše výška je 150 cm, ideální volba je míč s průměrem 45 cm. Pokud při takové výšce vážíte 80 kg, zvolte míč o průměru 55 cm. Jsou i míče o průměru 95 – 120 cm a ty se spíše používají na rehabilitační cvičení.

Výběr míče

Na první pohled se může zdát, že velikost gymnastického míče nehraje velkou roli. Opak je pravdou, jelikož velikost míče má vliv na efektivitu cvičení a také na vaše zdraví. Také záleží na tom, kdo bude míč využívat. Je důležité vybírat míč i podle materiálu, a hlavně podle výšky postavy, což je rozhodující při výběru velikosti míče.

Výběr dle materiálu

Je potřeba brát ohled na to, ze kterého materiálu je míč vyroben a jestli na něj nejste alergičtí. Vybírejte materiál, který neobsahuje těžké kovy a fenoly.

  • Nejlevnější gymnastické míče – Většinou obsahují těžké kovy a ftaláty. Z tohoto důvodu je spíše nedoporučujeme.
  • Certifikované gymnastické míče – Tento typ gymnastických míčů je nejrozšířenější. Jsou vyráběny z hladkého a lesklého PVC materiálu, který neobsahuje těžké kovy, ani ftaláty. Tyto míče jsou vhodné i pro cvičení s vysokou zátěží. V naší nabídce můžete najít gymnastické míče tohoto typu od značky TUNTURI.
  • Nejkvalitnější silnostěnné gymnastické míče – Neobsahují těžké kovy, ani ftaláty a jsou vyrobeny z matného a velmi příjemně hebkého materiálu, díky kterému je tento typ míčů vhodný i pro děti. Silnostěnné gymnastické míče mají vysokou hmotnost a jsou certifikované pro rehabilitační a zdravotnické potřeby. Jsou ideální především pro těhotné ženy, seniory nebo osoby, které mají sníženou motoriku po úrazu. Tento typ gymnastických míčů je vhodný pro fitness cvičení, sezení, fyzioterapeutická, relaxační a rehabilitační cvičení. Zkrátka ho můžete využít na všechny druhy cvičení.

Výběr dle tvaru

  • Masážní míč – Nejčastěji se využívá na masáže, či jiné speciální cvičení. Výstupky stimulují reflexní zóny a krevní oběh.
  • Klasický gymnastický míč – Je to nejoblíbenější typ gymnastických míčů určený ke cvičení, nebo sezení. Je universální a máte spoustu možností jeho využití.
  • Physio roll – Jsou to speciální míče válcového tvaru, využívané nejčastěji na fyzioterapii. Physio roll je určen pro práci s lidmi, kteří mají problém s koordinací a díky jeho tvaru na něm může pacient s terapeutem společně sedět.
  • Velký Physio ball – Tento typ míče je určen ke cvičení a využívá se především na fyzioterapii. Je ale vhodný pouze pro osoby vyšší než 185 cm, jelikož se velikost míče pohybuje cca od 85 – 120 cm.

Správné nafouknutí míče

K nafouknutí gymnastického míče můžete použít speciální pumpičku přímo pro tento typ míčů, nebo můžete míč nafouknout klasickou pumpičkou na kolo. Během nafukování by měl být míč ohřátý na pokojovou teplotu a je vhodné míč nafouknout o 10 cm méně, než je doporučené. Máte-li míč nafouknutý, je potřeba ho nechat v klidu, než se narovná a poté ho ještě dofoukněte na správnou velikost.

Příslušenství

K dispozici je spoustu doplňků jako jsou skladovací stojany, pumpičky, sítě na rehabilitaci a spoustu dalších.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?