Jak nejrychleji spálit nadbytečné kalorie na eliptickém trenažéru?

Sandra pro Alfit blog 07.04.2021

Eliptický trenažér je ideální kardio přístroj pro spalování nadbytečných kalorií. Je ale potřeba držet se pravidelného a dostatečně dlouhého cvičení se správnou intenzitou. 

Kdy trénovat a jak často?

Ráno po probuzení jsou zásoby krevního cukru na nejnižší úrovni, proto je ideální využít eliptický trenažér hned ráno a nejlépe na lačno, stejně jako u každého kardio cvičení. Pokud neradi cvičíte na lačno, nebo vám to neumožňuje denní režim, tak je vhodné cvičit 2-3 hodiny po jídle. Počet tréninků je individuální a záleží také na tom, zda máte s eliptickým trenažérem zkušenosti, nebo začínáte. Je-li vaším cílem spálit nadbytečné kalorie a patříte mezi pokročilejší jedince, je ideální cvičit 3-5x týdně. Pokud s cvičením na eliptickém trenažéru nemáte zkušenosti a teprve začínáte, držte se nejlépe 3 tréninků týdně, aby si na nový pohyb nejprve vaše tělo zvyklo. Také je potřeba myslet na správnou intenzitu cvičení. V první řadě je nutnost získat si základní kondici, která je nezbytným předpokladem pro správný trénink. Vaše tělo si bude na nový pohyb postupně zvykat a vy si časem můžete začít přidávat tréninky a zvyšovat zátěž.

Jak dlouhý by měl být trénink?

Pro to, aby byl trénink opravdu efektivní a spálili jste co nejvíce tukových zásob, je potřeba pravidelné a dostatečně dlouhé cvičení se správnou intenzitou.  Tak, aby nedocházelo k metabolismu vlastní svalové tkáně a aby tělo čerpalo energii především z tukových zásob, je nutné eliptický trenažér používat minimálně 30-60 minut. Jedině tak lze dosáhnout efektivního snížení předkožního tuku a zlepšení fyzické kondice.

S jakou intenzitou trénovat?

Tak jako u každého trenažéru je jednou z nejpodstatnějších věcí tepová frekvence, která ukazuje intenzitu cvičení. Pro kondiční trénink je a spalování tuků je nejlepší, držet se především v aerobním režimu, což znamená v nižších tepových frekvencích, které se pohybují kolem 55 – 70% vaší maximální tepové frekvence. Novější eliptické trenažéry mají snímač tepu na pohyblivých madlech. Vlastníte-li trenažér, který tuto možnost nenabízí, je ideální pořídit si např. hrudní pás, díky kterému zjistíte informace o vašem tepu. Lze si orientačně svou maximální tepovou frekvenci spočítat a to tak, že ženy odečtou od čísla 226 a muži od čísla 220 svůj věk. 

Technika cvičení

Na elitpický trenažér je potřeba si postupně zvykat a najít si polohy, které vám budou vyhovovat. Pohyb na eliptickém trenažéru se pro vás pak stane naprosto přirozeným. Nejdůležitější je přirozený rovný postoj a přenášení váhy. Aby pro vás byl trénink dostatečně pohodlný, najděte si nejprve pohodlnou polohu na pohyblivých rukojetích a poté, co na eliptický trenažér nastoupíte, soustřeďte se na pohyb nohou. Při používání trenažéru je ideální měnit polohu těla např. opřít si předloktí o pevnou rukojeť. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?