Proč si pořídit koloběžku?

Sandra pro Alfit blog 26.01.2021

Koloběžky jsou u nás velmi oblíbeným trendem a využívají je jak děti, dospělí, tak i senioři. Jsou vhodné pro jakoukoli věkovou skupinu. Zároveň jsou velice často využívány sportovci, kteří používají koloběžku jako doplněk k pravidelným tréninkům.

Zábavná alternativa pohybu

Při jízdě na koloběžce nepotřebujete žádné vlohy. Jediné, co opravdu potřebujete je koloběžka, a hlavně chuť zkusit nový pohyb. S koloběžkou se můžete vydat i na výlety nebo dovolenou a projet si všechny místa, na které se chcete podívat s tím, že pro sebe a své tělo děláte něco užitečného, a to zábavným způsobem. Ať už se vydáte jezdit na koloběžce sami, s přáteli nebo dětmi, zažijete velké množství legrace a úbytek kilogramů je příjemný bonus. Koloběžky jsou velmi praktické a skladné a tak ji můžete lehce naložit do kufru auta.

Zapojíte celé tělo

Jízdou na koloběžce posilujete především achilovky, boky, hýžďové, břišní a zádové svaly, ale při správné technice posílíte všechny svaly od nohou po paže a díky tomu můžete na koloběžkách jezdit i během chladnějšího počasí, protože se vám zahřeje celé tělo, a tak se nemusíte bát, že byste prochladli. Během jízdy je důležité vyměňovat po několika odrazech nohy, aby vaše svaly byly zatěžovány rovnoměrně.

Uleví vám od bolesti zad a kloubů

Koloběžky vám dokážou uvolnit a protáhnout zádové svaly a nezatížíte ani výrazně své klouby. Mnoho fyzioterapeutů doporučují jízdu na koloběžce jako poúrazovou terapii, nebo při bolesti zad. Koloběžka vám pomůže se těchto bolestí zbavit a funguje i jako efektivní prevence.

Vhodný dopravní prostředek

Koloběžky jsou ideálním dopravním prostředkem a to hlavně v dnešní době, kde je všude spoustu aut i lidí a dojet tam, kam potřebujete vyžaduje pevné nervy a spoustu času. Zkuste to s koloběžkou a možná budete na vámi zvoleném místě ještě dříve, než kdybyste jeli autem nebo městkou dopravou. Také nemusíte platit za benzín a jízdenky.

Účinné hubnutí

Nejen že protáhnete velké množství svalů, ale spálíte i přebytečné tuky v těle a snadno vytvarujete nejvíce problematické partie stehen, boků, pasu a hýždí. Jízda na koloběžce je energeticky stejně účinná, jako velice svižný běh, nebo rychlé plavání. Za jednu minutu jízdy při rychlosti 18 km/hod, spálíte 0,76 kj na 1 kg. Kdybyste jeli na kole stejnou rychlostí, spálili byste 0,46 kj. Pokud byste chtěli na kole za jednu minutu spálit stejně joulů, vaše rychlost jízdy by musela být cca 30 km/hod.

Čistá mysl

Velkou roli hraje i psychika. Součástí každého sportu by měla být pozitivní mysl a nálada, o kterou během jízdy na koloběžce nebude nouze. Také je dobré si uvědomit, že jízdou na koloběžce neděláte něco dobrého pouze pro sebe, ale i pro životní prostředí a okolí, jelikož se jedná o ekologický způsob přepravy.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?