Jak vybrat balanční podložku?

Sandra pro Alfit blog 21.12.2020

Balanční podložka je skvělá pomůcka ať už na tvarování postavy, rehabilitace, tak i na zlepšení rovnováhy. Koordinace je velice důležitá a je potřeba takřka ke každé aktivitě. Balanční podložky vám umožní na rovnováze a koordinaci pracovat. Při balančním tréninku se zapojí všechny svaly, které často zatěžovány nejsou. Toto cvičení je vhodné pro posílení zádových, hýžďových a břišních svalů.

Rozdělení balančních podložek

  • Balanční celogumové podložky – Jsou vhodné pro cvičení nebo zdravé sezení. Tyto balanční podložky se mohou odfukovat nebo dofukovat a tím mění svůj tvar a zároveň i náročnost cvičení. Tvar této podložky může být kulatý, rovný i vypouklý a většinou mají masážní výstupky pro masáž těla.
  • Balanční podložky s plochým spodkem a vypouklou vrchní stranou – Tyto balanční podložky jsou velice universální, jelikož se může cvičit na obou stranách a možnost využití cviků je velká a účinná. Pokud je podložka ve tvaru stanu, umožní vám nestabilní povrch ke cvičení, ale i přes to je podložka pevně zakotvena k zemi, což znamená, že nehrozí velké riziko pádu. Pokud naopak podložku otočíte na kulatou stranu, poskytne vám nestabilní pomůcku k balančnímu cvičení.
  • Balanční desky – Jsou většinou vyráběny tvrzeného plastu nebo dřeva, takže je vrchní povrch pevný. Na spodní části podložky je vypouklý díl, díky kterému udržujete rovnováhu a balanc.

Proč cvičit na balanční podložce?

Klíčovou roli při správném držení těla mají svaly zad a břicha, které cvičením na balanční podložce procvičujete. Zároveň ale zapojíte i svaly, které při běžném cvičení skoro nepoužíváme. Balancování má dobrý vliv na mobilitu kloubů a jejich okolí a zlepšujete si reakce mozku. Balanční podložky jsou ideální i na rehabilitace kolen, kotníků, páteře, pánve a kyčelního kloubu.

Nosnost balanční podložky

Balanční podložky s plochou základnou mají většinou nosnost až 200 kg, ale u některých značek je nosnost neomezená. U balančních desek je nosnost okolo 100 – 200 kg. Celogumové podložky mají nosnost v rozmezí 100 – 180 kg. Jestliže si chcete pořídit balanční podložku pouze pro své využití, řiďte se svou váhou. Pokud víte, že na podložce bude cvičit více členů, raději zvolte variantu s vyšší nosností.

Příslušenství

Můžete pořídit balanční podložku samostatně, ale i s příslušenstvím. U gumových nafukovacích podložek většinou bývá i pumpička. U některých podložek je i možnost dokoupení gumových madel, díky kterým můžete zapojit i ruce.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?