Proč a jak cvičit na veslovacím trenažéru?

Sandra pro Alfit blog 04.12.2020

Veslovací trenažér je vhodný jak na zpevnění svalů, tak i na spalování tuků a je to jedna z nejúčinnějších a nejzdravějších aktivit, kterou doma můžete provozovat. Veslovací trenažér je zaměřený i na zvýšení fyzické kondice a profesionální sportovci jej využívají na kondiční veslařskou přípravu. Cvičením na tomto trenažéru procvičíte svalstvo celého těla.

Proč cvičit na veslovacím trenažéru?

Pokud v práci neustále sedíte a bolí vás kvůli tomu záda, je pro vás tento stroj ideálním řešením, jelikož při veslování zpevňujete břišní svaly a bederní oblast zad. Cvičení na tomto stroji má především velice relaxační účinky, pozitivní vliv na krevní oběh, tlak a zvyšuje vitální kapacitu plic. Jsou posíleny partie celého těla a při správné technice spalujete tuky.

Technika cvičení

Každý trenažér má svoji specifickou techniku cvičení, kterou je potřeba si osvojit a vyvarovat se špatným návykům, které by vašemu tělu spíše uškodily. Správný pohyb na veslovacím trenažéru by měly zahájit nohy, poté trup a až poté samotné ruce. Dejte si pozor, abyste nezahájili pohyb pažemi a zapomněli tak na spodní část těla, což k vede k bolesti zad. Vyvarujte se pokrčeným pažím při zahájení záběru, zvednutým loktům při tahu a předčasnému záklonu těla.

  • Startovací pozice – Je potřeba mít natažené ruce dopředu, pokrčené nohy, tělo mějte v mírném předklonu včetně rovných zad.
  • Rozjezd – První pohyb zahájíme spodní částí těla a zapřeme se do nohou proti opěrkám trenažéru. Nezapomeňte mít stále rovná záda a nezapojujte do záběru paže.
  • Trup – Až se nohy dostanou do půlky dráhy, přidáme trup a pohyb, který vychází z kyčlí a bederní páteře směřujeme dozadu.
  • Paže – Máte-li nohy už skoro natažené a trup je v kolmé pozici, přidáme do pohybu i paže. Trup máme dál v mírném záklonu a pažemi přitahujeme madlo k bránici.
  • Návrat do původní pozice – Tato fáze by měla být pomalejší. Nejprve začnou ruce a až se dostanou nad kolena, začne se překlápět trup směrem dopředu a až na závěr jdou nohy.

Zahřátí a rozcvičení těla

Rozcvičení je důležité před jakýmkoliv výkonem a na konci tréninku. Při rozcvičce je důležité se zaměřit na protažení celého těla a rozhýbání všech končetin a kloubů do rozsahu, co vám tělo dovolí. Nejprve začněte trénink na veslovacím trenažéru s nízkým tempem, a pro řádné zahřátí můžete po chvíli přidat zátěž. Na konec se nezapomeňte znovu protáhnout a zregenerovat.

Tepová frekvence

Pro účinné cvičení ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici je důležitým údajem měření tepu. Lepší stroje jsou vybaveny integrovaným přijímačem na signál od hrudních pásů, které měří tepovou frekvenci s přesností EKG. Hrudní pás zajistí přenos informace do počítače trenažéru, který jí následně zpracuje.

Kdy a jak často trénovat na veslovacím trenažéru?

Nejefektivnější doba na cvičení je ráno a nejlépe na lačno. To ovšem nemusí každému vyhovovat a pokud si dáte k snídani před cvičením něco malého, nic tím nezkazíte. Cvičíte-li za účelem spalování tuků, ideální je trénovat 3 – 5x týdně. To samozřejmě také záleží na vaší trénovanosti. Trénink by měl být dlouhý 30 – 60 minut, protože tělo nejprve spálí krevní cukr a poté začne spalovat tukové zásoby. Zbytečně svůj trénink ale neprotahujte. Nastartují se hormony, které vám ve spalování mohou bránit.

Správná strava

Pokud cvičíte a chtěli byste dosáhnout výsledků, je nutné zaměřit se i na stravu. Stravovat byste se měli po malých porcích a po 2 – 3 hodinách. Strava by měla obsahovat vlákniny, vitamíny a kvalitní esenciální tuky. Důležitý je také pitný režim, který by se měl pohybovat okolo 2 – 3 litrů denně, aby nenastala dehydratace. Svůj trénink můžete podpořit doplňky BCAA.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?