Chcete začít s jógou? Který styl je pro vás ten pravý?

Sandra pro Alfit blog 26.05.2022

Jóga klade důraz především na sílu, flexibilitu a dýchání, a pomůže vám zlepšit psychickou i fyzickou kondici. Konkrétních druhů jógy je poměrně dost, avšak my jsme si pro vás v dnešním článku připravili přehled a charakteristiku těch nejznámějších.

Hatha jóga

Jedná se o obecné cvičení zaměřené především na statické pozice kombinované kontrolovaným dýcháním a meditací, která pomůže ke zklidnění mysli. Je ideální pro začátečníky, protože není tak náročná, ale samozřejmě vždy bude záviset na nastavené úrovni. Výhodou této formy jógy pro začátečníky je, že se díky ní naučí perfektnímu držení těla, které pak mohou využít i u náročnějších druhů jógy. Celý trénink většinou trvá 45 – 90 minut.

Kripalu jóga

Tento druh jógy je vhodný pro úplně každého. Její styl si vždy můžete přizpůsobit tak, aby vám to vyhovovalo bez ohledu na věk, zkušenosti, kondici či jiné fyzické predispozice. I pokud s jógou nemáte žádné zkušenosti a chtěli byste začít, právě Kripalu je k tomu ideální. Kromě meditace a dýchání klade velký důraz i na mysl, tělo a ducha. Začít můžete dechovým cvičením, pokračovat jemným strečinkem, několika asanami a cvičení zakončit příjemnou relaxací. Jejím cílem je přispět k pozitivní duševní přeměně a fyzickému zdraví.

Bikram jóga

Tento styl jógy patří k časově náročnějším cvičením, neboť trvá 90 minut. Je zde zahrnuto 26 pozic ve stanovených intervalech, ve kterých budete muset setrvat. Nejčastěji se praktikuje v uměle vytápěných místnostech při určité vlhkosti a teplotě, což je jeden z důvodů, proč se řadí k poddruhům hot jógy. Jedná se o poměrně náročné cvičení, a proto se doporučuje spíše jedincům, kteří mají s jógou zkušenosti a znají dobře techniku daných cviků.

Ashtanga jóga

Je to moderní forma tradiční indické jógy a orientuje se především na intenzivní disciplínu, pohyb a flexibilitu. Během Ashtanga jógy se provádí 6 cviků ve stoje a v sedě a každý pohyb je spojován dýcháním. Soustřeďuje se na pozdravy slunci a řadí se spíše mezi atletické styly jógy, které už jsou o něco náročnější.

Power jóga

O tomto stylu jógy už jste určitě někdy zaslechli, protože patří celosvětově mezi nejoblíbenější styly vůbec. Je zaměřená na zvýšení srdeční frekvence a spalování kalorií, ale přispívá i k budování síly a flexibility. Power jóga využívá cviky z již zmíněné Ashtanga jógy, ale přidává několik moderních prvků, je intenzivnější a sportovně naladěná. Pomůže vám, pokud máte problémy s držením těla a rovněž funguje jako dokonalá prevence proti bolesti zad. Je ideální pro každého bez ohledu na věk a pohlaví, avšak je stále nejvíce oblíbená především u žen.

Iyengar jóga

Vznikla v 70 letech a je orientována hlavně na techniku správného držení každé polohy, na několik nádechů a výdechů. Během Iyengar jógy se využívají různé pomůcky, mezi které patří třeba židle, podložky, popruhy a další. Jejím hlavním smyslem je pracovat na těžších a těžších polohách a udržovat je déle. Začátečníci tedy mohou začít s jednoduššími cviky a postupem času se snažit v daných polohách vydržet déle, nebo časem přejít na obtížnější cviky.

Kundalini jóga

Tento druh jógy kombinuje pohyb, meditaci, dýchání a zpěv manter, které jsou spojovány v sériích zvaných krijá. Soustředí se především na uvolnění nahromaděné kundalini nebo shakti energie, což je spirituální forma energie, která se nachází v oblasti spodní páteře. V konečném důsledku tak přispěje k silnějšímu tělu, svalům a zvýšenému sebevědomí.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?