Jak si jednoduše přizpůsobit cyklotrenažér?

Sandra pro Alfit blog 01.04.2022

Pravidelný trénink na cyklotrenažéru je velmi účinný, avšak pouze pod podmínkou, že jej máte správně nastavený a přizpůsobený svým parametrům. Pokud by tomu tak nebylo, namísto s úsměvem byste mohli odcházet s nepříjemnými bolestmi a toho vám pomůžeme se v dnešním článku vyvarovat.

Výška sedadla

Mezi ty nejzákladnější faktory, které jsou potřeba udělat před každým cvičením na cyklotrenažéru, patří správné zřízení výšky sedadla. Pokud daný cyklotrenažér používáte pouze vy, máte o starost méně, neboť si jej nastavíte při prvním použití a dále to nemusíte řešit. Jestliže však používá stroj více jedinců, je potřeba si ho pokaždé přizpůsobit dle svých parametrů. Budete-li jezdit na cyklotrenažéru s nesprávně nastaveným sedadlem, odnesou kolena a klouby, což je úplný opak toho, co byste měli od něj měli očekávat. Na to, jak poznat, kdy je sedadlo nastavené správně, existuje jedna jednoduchá poučka. Postavte se vedle cyklotrenažéru a nastavte sedadlo tak, aby bylo v úrovni vašich boků. Jakmile se na trenažér posadíte a položíte nohu na spodní pedál, měli byste mít pouze mírný ohyb v koleni.

Vzdálenost sedadla od řídítek

Kromě výšky sedadla je taktéž velmi důležité, upravit i jeho vzdálenost vůči řídítkům. Zjištění správné vzdálenosti je velmi snadné. Než se posadíte na cyklotrenažér, přiložte svůj loket na sedadlo a posuňte do dopředu tak, aby se konečky vašich prstů dotýkaly řídítek. Následně se posaďte na trenažér a dotkněte se řídítek. Měli byste mít lehký a pohodlný ohyb v loktech, tudíž by paže neměly být ani úplně rovné, ale ani příliš pokrčené.

Výška řídítek

Nastavení správné výšky řídítek je velmi důležitý proces a i přesto ho mnoho jedinců stále přehlíží. Z tohoto důvodu se také řadí mezi nejčastější chyby při celkovém seřizováním cyklotrenažéru. Namísto dobrého pocitu ze cvičení odcházíte s bolestmi, ze kterých se pravidelným opakováním mohou vyvrbit i ve zdravotní obtíže. Jestliže budete mít řídítka nastavené příliš nízko, nejen že, se mnohem rychleji unavíte, ale také se může vzhledem ke shrbené poloze projevit bolest v dolní oblasti zad. Pokud naopak budou řídítka moc vysoko, vaše ramena se dostanou do nepřirozené a nepohodlné polohy, což také není správně. Pokuste se tedy najít takový zlatý střed a výšku řídítek nastavte tak, abyste se při jízdě na cyklotrenažéru nehrbili, záda jste měli vzpřímená a ramena uvolněná v pohodlné pozici. Řídítka by však měla být vždy o něco trochu výše než sedadlo.

Technika cvičení

Jestliže máte svůj cyklotrenažér správně nastavený, pak už nezbývá nic jiného než se soustředit na správnou techniku při cvičení. Dejte si pozor, abyste veškerou svoji váhu nepřenášeli na řídítka. Ta by totiž měla sloužit pouze pro vyrovnání a lehký stisk. Pokuste se tedy rozložit svoji váhu rovnoměrně na střed trenažéru a snažte se vyvarovat veškerým návykům, které se pak těžko odnaučují. U těchto návyků je důležité zmínit prsty směrující dolů při jízdě. Vaše kolena a prsty by měly vždy směřovat dopředu, abyste udržovali nohy rovně a předešli tak problémům s kotníky a chodidly. Pokud i to máte v malíčku, pak se pusťte do pořádného tréninku.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?