Výhody cvičení na cyklotrenažéru

Sandra pro Alfit blog 24.02.2021

Cvičení na cyklotrenažéru je jedním z nejčastěji doporučovaných kardio cvičení, jelikož procvičíte celé tělo, má velice dobrý vliv na vaše zdraví a nabízí spoustu výhod.

Které svaly cvičením na cyklotrenažéru aktivujete?

I když to nemusí být viditelné, tak na cyklotrenažéru zapojujete celé tělo, důraz je ovšem kladen především na spodní část těla. Setrvačník cyklotrenažéru je na rozdíl od rotopedu ve předu, k němuž jsou napojeny pedály. To vám umožní držet vaše tělo v průběhu celého tréninku v rovnováze a máte také velký rozsah úrovní odporu nebo-li zátěže. Způsobem, jakým na cyklotrenažéru cvičíte, intenzivně posilujete nohy, a to především stehna, lýtka a hýždě. Zaujmutá poloha vám umožní aktivně zapojit i záda, od krku až po bedra. Kromě toho také posilujete břišní svaly, biceps a triceps.

Vliv cyklotrenažéru na zdraví

  • Má velice dobrý dopad na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
  • Zvyšuje kapacitu plic
  • Má příznivý účinek na hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • Cvičení na cyklotrenažéru perfektně odbourává stres, tudíž má dobrý vliv jak na fyzickou, tak i na psychickou stránku
  • Při cvičení je zajištěna šetrnost kloubů
  • Má relaxační účinky

Výhody cvičení na cyklotrenažéru

V první řadě na cyklotrenažéru můžete spálit velké množství kalorií, a to přibližně 700 kalorií za jednu hodinu při průměrném až vysoce intenzivním tréninku. Oproti jízdě na rotopedu, cyklotrenažér nabízí možnost nastavení různě vysokých úrovní zátěže. Cyklotrenažér umožňuje intenzivní trénink, a proto je často využíván i profesionálními sportovci jako náhrada náročnějších tréninků. Stejně tak je velmi dobře použitelný pro udržení kondice běžného uživatele, spalování tuků a hubnutí. Pravidelným cvičením na cyklotrenažéru získáte zvýšenou výdrž i v jiných sportech nebo činnostech, které vyžadují větší úsilí. A samozřejmě můžete na cyklotrenažéru jezdit při špatných klimatických podmínkách, nebo v zimě.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?