Při jakých aktivitách spálíte nejvíce nadbytečných kalorií?

Sandra pro Alfit blog 30.01.2022

Každý z nás se snaží najít ke své vysněné postavě tu nejjednodušší, ale zároveň nejrychlejší cestu. Pojďme společně tuto cestu najít a zjistit, jaké pohybové aktivity jsou pro spalování tuků úplně nejlepší.

Kardio cvičení

Je známo, že kardio aktivity patří mezi jedny z nejčastěji používaných způsobů, jak spálit nadbytečné kalorie. Jedná se o činnosti, které zvýší vaší srdeční frekvenci a díky tomu následně spalujete kalorie. To, jakou kardio aktivitu si zvolíte, záleží čistě jen na vás. Mezi ty méně náročnější, zato velmi účinné aktivity řadíme chůzi, kterou lze provádět na běžeckém pásu nebo při příznivém počasí i venku. Pokud jste nikdy nesportovali a necvičili, na začátek úplně postačí ujít každý den pár kilometrů. Rovněž lze na běžeckém pásu provádět běh, který je mezi cvičenci čím dál oblíbenější, neboť je pro hubnutí velmi efektivní. Pro redukci tuku je vhodná i jízda na cyklotrenažéru nebo třeba veslování. Jak již bylo zmíněno, aerobních aktivit je opravdu spoustu a tudíž se nekladou meze. Můžete je různě střídat a stále zkoušet nové, ale především je důležité zvolit takové aktivity, které vás budou bavit, poněvadž se to pak projeví i na vašich výsledcích.

Jeli vaším cílem redukovat tuk, není bezpochyby nic lepšího, než mít svůj vlastní domácí trenažér, který vám bude na celé vaší cestě za vysněným cílem podávat informace o vašich pokrocích a důležitých parametrech. U velké většin strojů můžete také využít tréninkové aplikace, které nabízí kompletní repertoár na poli cvičení, cílený na tvarování vaší postavy. Dostanete tipy na jídelníčky, zdravé recepty a navíc si své zlepšení můžete zaznamenávat a soutěžit s ostatními. Věřte nebo ne, díky těmto vychytaným aplikacím půjde spalování kalorií skoro samo, protože vás to začne bavit natolik, že z cvičení se stane zábavná hra.

Vysoce intenzivní intervalový trénink

Pokud je pro vás časově náročné věnovat kardiu pokaždé alespoň 60 minut, slyšeli jste už o vysoce intenzivním intervalovém tréninku? Jedná se sice o poněkud náročnější cvičení, ale k dosáhnutí výborných výsledků vám postačí pouze třetina času. Jeden malý háček to ale má a to ten, že je potřeba do této formy cvičení dát o dost více úsilí, než je tomu u kardio cvičení. HIIT se od ostatních liší tím, že není stavěný na střední intenzitě, ale střídá se vysoká intenzita s nízkou intenzitou. Intervalový trénink je velmi oblíbený provádět na kardio trenažérech, kdy se například na běžeckém pásu bude střídat 30 sekund sprint a 60 sekund chůze. Berte na vědomí, že u HIIT je potřeba postupně úroveň tréninku zvyšovat a to buď přidáním zátěže na trenažéru nebo prodloužením intervalu s vysokou intenzitou, aby si tělo na danou zátěž nezvyklo. Celý trénink by měl trvat 20 minut, což je poměrně krátká doba, ale dost dlouhá na to, abyste dosáhli perfektních výsledků.

Silový trénink

Ano, i silový trénink je vhodný nejen pro vytvarování postavy, ale i pro efektivní spalování tuků. Je to z důvodu, že svalová tkáň se stává aktivnější, než tuk. Silový trénink však oproti předešlým zmíněným aktivitám nabízí výhody, jimiž jsou budování svalové hmoty a růst síly. Nejen že tedy budete pálit velké množství kalorií, ale budete pracovat i na formování vaší postavy a přesně proto dávají mnohdy cvičenci přednost silovému tréninku. Jako účinní pomocníci se bezpochyby jeví posilovací věže, posilovací lavice, činky a další.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?