Za jak dlouho na sobě zpozorujete první výsledky?

Sandra pro Alfit blog 13.01.2022

Každý, kdo se začíná věnovat cvičení, chce bezpochyby vidět progres za co nejkratší dobu. Pojďme se proto společně podívat, za jak dlouho můžeme první změny zpozorovat, případně co udělat proto, aby to bylo v co nejkratším časovém horizontu.

Kdy se objeví první pokroky?

To, jakých výsledků dosáhnete a za jak dlouho zpozorujete první změny, závisí z velké části na tom, v jaké kondici jste byli před samým počátkem cvičení. Z toho tedy vyplívá, že se bude doba progresu u každého jedince lišit a je zcela individuální, za jak dlouho se první výsledky dostaví. Je obecně známo, že pokud uskutečníte své tréninky třikrát až pětkrát do týdne, výsledky se pravděpodobně dostaví do dvou měsíců, avšak existuje spoustu možných faktorů, kterými celý progres můžete značně urychlit. Tím nejdůležitějším je nepochybně správně nastavený jídelníček.

Sledujte svá zlepšení

Mnohdy se mohou zdát fotografie na všemožných sociálních sítích jako přemrštěné, ale často je dokumentace snímků, na kterých je zřetelně viditelný progres, tou nejlepší motivací. Co se týče zveřejňování takových snímků, záleží jen na vás, zda se o ně podělíte s veřejností, ovšem doporučujeme si takovou fotografii na samotném začátku vaší cesty pořídit. Můžete se dostat do situace, kdy budete nešťastní a bude se vám zdát, že vaše zlepšení je opravdu minimální. Pokud se v tomto okamžiku vrátíte zpět k první fotografii, budete mít s čím vaší aktuální formu porovnat a třeba zjistit, že tam progres je. Samozřejmě, je potřeba počítat s tím, že počáteční změny jsou malé, ale časem se stanou viditelnými pro vás, i vaše okolí.

Zvolte si pohybovou aktivitu, která vás bude bavit

Doba, než se dostaví první výsledky je z velké míry ovlivněna tím, jakou formu aktivity provádíte a jaký k ní máte vztah. Řada lidí se totiž stále mučí u pohybu, který je ve skutečnosti absolutně nebaví a věnují se mu zkrátka z povinnosti. Dnes však existuje řada pohybových aktivit, které vyhoví téměř každému, tudíž není potřeba ztrácet čas u něčeho, co vás nenaplňuje. Najděte si tedy aktivitu, která vás zaujme a bude vás bavit, neboť do ní vložíte mnohem více úsilí a to se pak výrazně odrazí na vašich výsledcích.

Buďte realističtí

Základem dobrého progresu je bezpochyby i správně nastavený tréninkový plán a reálně dosažitelný cíl. Jakmile byste si zvolili téměř nereálný cíl, tak pokrok bude oproti vašemu cíli minimální, ztratíte veškerou motivaci a tím vznikne i velká pravděpodobnost, že u aktivního života příliš dlouho nevydržíte. Proto si vybírejte spíše menší cíle, radujte se z jejich dosažení, poněvadž tyto postupné malé změny vedou k naplnění velkých cílů.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?