Správná technika cvičení na veslovacím trenažéru

Sandra pro Alfit blog 12.10.2021

Správná technika veslování může vypadat poněkud obtížně, ve skutečnosti se však jedná o poměrně snadný a tělu přirozený pohyb. Celý postup veslování se skládá z pěti jednoduchých fází, které si v dnešním článku více přiblížíme.

První fáze

Důležitá je i první pozice na veslovacím trenažéru, jelikož se z ní bude dále vycházet. Správná výchozí pozice vypadá tak, že se posadíte na pojízdnou sedačku a popojedete s ní úplně dopředu. V této pozici byste měli mít pokrčená kolena a chodidla zafixovaná v opěrkách pro to určena. V této poloze bude vaše tělo v přirozeném mírném předklonu, ale dejte si především pozor na to, abyste nebyli shrbení. Záda by měla být rovná po celou dobu veslování, protože pokud by tomu tak nebylo, vedlo by to k přílišnému zatížení zad. Ruce mějte natažené směrem dopředu přes kolena a nadhmatem držte madla zhruba na šíři ramen.

Druhá fáze

Během druhé fáze přichází na řadu samotný rozjezd, ve kterém se velmi často u veslařů vyskytují chyby. Během prvního pohybu zapojíte pouze své nohy zapřené v opěrkách, které vás odvezou směrem dozadu. První pohyb se tedy provádí pouze nohama, přičemž tělo stále zůstává v mírném předklonu, ovšem s rovnými zády a nataženými pažemi směrem dopředu.

Třetí fáze

Pokud jste dostatečně procvičili druhou fázi, kde hlavní záběr přebírají nohy, přichází na řadu práce s tělem. K záběru nohou přidejte i svůj trup, který se z mírného předklonu překlopí do mírného záklonu, tudíž ramena budou za úrovní kyčlí. Ruce mějte stále natažené směrem dopředu a dejte si pozor na to, aby záda nebyla v křečovité poloze kvůli extrémní snaze mít záda rovná. Tyto tři fáze si vyzkoušejte dohromady několikrát za sebou.

Čtvrtá fáze

Ve čtvrté fázi již konečně přicházejí na řadu i ruce. Jakmile se váš trup dostane do mírného záklonu, začněte pomocí svých rukou přitahovat madlo směrem k bránici. Pozor, madlo byste neměli přitahovat směrem k břichu ani hrudníku, ale vždy by mělo směřovat k bránici. Taktéž dbejte na to, aby se vám ruce nekývaly nahoru, dolu a do stran, správně by měly udržovat přímku od ramen. Dle předchozích fází je tedy očividné, že v pořadí vždy půjdou nejprve nohy, tělo a na závěr ruce.

Pátá fáze

Pátá a poslední fáze už představuje návrat do původní pozice. Je potřeba vědět, že tato fáze by měla být 2x delší a pomalejší než samotný záběr. První se vrací ruce a teprve až se dostanou nad kolena, tak se začne překlápět trup směrem dopředu. Jako polední se vrací nohy. I u této fáze návratu myslete na to, že záda je potřeba mít v rovné pozici. Technika cvičení na veslovacím trenažéru může vypadat poněkud obtížně, ale ve skutečnosti se jedná o poměrně snadný a přirozený pohyb pro vaše tělo. Stačí se akorát držet těchto pravidel a vyvarovat se tak zbytečným chybám.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?