Jak udržovat veslovací trenažér?

Sandra pro Alfit blog 23.07.2021

Existuje hned několik obecných pokynů, které je potřeba praktikovat bez ohledu na to, jaký typ veslovacího trenažéru vlastníte. Můžete tak svému stroji pordloužit životnost o výrazně delší dobu a stane se vaším bezproblémovým společníkem. 

Proč je důležitá pravidelná údržba veslovacího trenažéru?

Pokud chcete, aby byl veslovací trenažér váším dlouhodobým a bezproblémovým fitness společníkem, je potřeba se o něj důkladně starat. Do veslovacího trenažéru většinou musíte investovat větší finanční obnos, tudíž od něj budete očekávat, že vám bude dělat společníka co nejdéle, a že bude fungovat tak, jak by měl. K tomu můžete svému veslovacímu trenažéru dopomoct pravidelnou a pečlivou údržbou, jelikož mu tak prodloužíte životnost o výrazně delší dobu. Špatně udržovaný veslovací trenažér se může velice rychle opotřebit a doba jeho životnosti se může poměrně rychle zkrátit.

Čištění veslovacího trenažéru

Aby se nenarušil plynulý pohyb trenažéru, je potřeba veslovací stroj pravidelně čistit a odstraňovat z něj nečistoty, včetně prachu. Jednou za čas je vhodné stroj rozebrat a zbavit se veškerých nečistot, které jsou umístěny uvnitř trenžéru a na první pohled nejsou vidět. Veslovací trenažér by se měl čistit po každém jeho použití, k čemuž můžete využít vlhký hadřík. Soustřeďte se především na oblasti, které byly v přímém kontaktu s potem např. madla, sedadlo atd. Dávejte si pozor, abyste při čištění stroje nepoužili žádná rozpouštědla, která obsahují chlorované látky. Spíše využijte hladký hadřík, který nepouští žádná vlákna. Co se týče rámu stroje, lehce si hadřík navlhčete a rám vyčistěte. Kolem stroje by se taktéž mělo udržovat čisté prostředí. O to méně práce budete poté totiž mít s čištěním veslovacího trenažéru, jelikož se na něm nebude usazovat tolik nečistot.

Mazání veslovacího trenažéru

Klíčovým bodem pro správnou údržbu veslovacího stroje je pečlivé vyčištění a namazání ložisek a kolejnice. Nejprve ale před promazáváním stroje nezapomeňte odpojit veslovací trenažér ze zásuvky. Čas od času je potřeba promazat i kluznou lištu a kovové díly, na což můžete použít různé silikonové spreje, které vám zajistí plynulý pohyb veškerých dílů. Preventivně se snažte udržovat spoje a klouby rámu namazané. Pokud budete stroj promazávat preventivně každé 3 měsíce, můžete se těšit na dlouhodobé a bezproblémové fungování.

Ochrana elektrických součástí

Stopy potu časem mohou poškodit různé elektrické součástky, které jsou ve veslovacím trenažéru obsaženy. Proto nezapomínejte na displej a další prvky nanášet rychleschnoucí čističe, které se velmi často používají i ve fitness centrech, aby rozpustily stopy cizího potu a stroj byl tak čistý a připravený na další použití. Ať už se na veslovacím stroji střídáte s rodinným příslušníkem nebo na něm cvičíte pouzi vy sami, nepodceňujte to. 

Pravidelná kontrola stavu

Přece jenom jste do veslovacího trenažéru investovali větší peněžní částku, tudíž od něj budete očekávat dlouhodobou funkčnost. Je proto potřeba, abyste veslovací trenažér kvůli možnému poškození ale i z důvodu vaší bezpečnosti pravidelně kontrolovali. Po cca 10 hodinách provozu vždy pro jistotu zkontrolujte, zda veslovací trenažér nepotřebuje dotáhnout nějaké šroubky, jelikož se mohou pravidelným používáním povolit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?