Jaké jsou hlavní výhody veslovacího trenažéru?

Sandra pro Alfit blog 11.05.2021

Veslovací trenažér má spoustu výhod a jedna z nich je možnost kardio cvičení a silového tréninku v jednom. Jedná se proto o jeden z nejúčinnějších kardio fitness strojů, který vám může pomoci dosáhnout vašich cílů. 

Procvičení celého těla

Veslovací trenažér je jedinečný svou schopností, a to cílit na 85 % svalů vašeho těla. Aktivují se především hlavní svaly na nohou, pažích a zádech, které zajistí celkové tělesné cvičení a zvýší vaši tělesnou sílu i kardiovaskulární kapacitu. Pohyb, při kterém se přitahujete vám umožňuje perfektně zapojit záda, hýždě a svaly na nohou, zároveň i ramena, triceps a biceps a když vracíte zpět do původní polohy, zabírají především břišní svaly. Veslovací trenažér, na rozdíl od jiných trenažérů vyžaduje, aby horní část těla pracovala stejně efektivně, jako dolní část těla. Z veslovacího trenažéru tedy získáte maximální užitek.

Zvýšená výdrž

Cvičení na veslovacích trenažérech se může z počátku zdát jako poměrně vyčerpávající, ale mezi dlouhodobé výhody pravidelného veslování patří zvýšení vytrvalosti. Tím, že veslování stimuluje srdce a posiluje plíce, tak získáváte lepší vytrvalost. Obrovskou výhodou je, že na veslovacím trenažéru můžete provádět kardio cvičení, zároveň silové cvičení a pokud byste chtěli pracovat především na vaši vytrvalosti, lze provádět i vysoce intenzivní intervalový trénink, který je čím dál více oblíbený pro dosažení výborných výsledků.

Ideální na spalování kalorií

Vzhledem k tomu, že veslovací trenažér nabízí kombinaci silového tréninku a kardio cvičení, jedná se o velice efektivní způsob spalování kalorií. Při veslování na veslovacím trenažéru můžete spálit 600 a více kalorií za hodinu, samozřejmě v závislosti na vaší tělesné hmotnosti a na tom, jakým způsobem budete veslovat. V kombinaci se zdravou a vyváženou stravou je důsledné používání veslovacího trenažéru skvělý způsob, jak spálit nadbytečné tuky a dosáhnout tak svých cílů.

Snadné na použití

Pokud právě začínáte svou cestu fitness cestu, ale bojíte se bludiště složitých cvičebních strojů v tělocvičně a jejich používání, u veslovacího trenažéru nemusíte mít žádné obavy. Veslovací trenažér je totiž velmi snadný na používání, a tudíž je vhodný pro všechny věkové kategorie. Jedné, co je potřeba, tak je správná technika veslování, která vám pomůže maximalizovat váš trénink a minimalizovat riziko zranění. Vaše nohy by měly být bezpečně připevněny na třmenech tak, aby vaše kolena byla v úhlu 90 stupňů. Záda by při veslování měla být po celou dobu rovná a je důležité veslovat plynule.

Snížuje riziko zranění

Veslovací trenažér snižuje pravděpodobnost zranění a má minimální dopad na klouby, naopak pomáhá zlepšit rotaci kloubů. Veslování proto prospívá řadě lidí při zotavování nebo rehabilitaci stávajících zranění. Vzhledem k tomu, že při veslování není potřeba držet žádné závaží, je vhodný i pro uživatele, kteří mají problémy s koleny a nechtějí je zatěžovat. Veslovací trenažér je vhodný i pro starší uživatele, kteří si chtějí užít energetické a zdravé cvičení bez rizika.

Příznivý vliv na zdraví

Pohyb celkově, ať už se jedná o běhání na běhátku, ježdění na cyklotrenažéru, skákání přes švihadlo nebo právě veslování má velmi příznivý vliv pro vaše tělo a imunitní systém. Díky pravidelnému pohybu jsme i lépe odolnější vůči různým nemocem. Pravidelný pohyb, včetně veslování pomáhá i našemu duševnímu zdraví. Je známo, že cvičení nejen zlepšuje celkovou náladu díky uvolňování endorfinů, které všichni zažíváme během a po cvičení, ale má i dlouhodobější přínosy, do kterých spadá například i lepší spánek.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?