Box aneb moderní způsob hubnutí. Jaké má výhody?

Sandra pro Alfit blog 08.08.2021

Box se stává čím dál více oblíbenou aktivitou pro jedince, kteří chtějí účinně spalovat tuky, ale zároveň formovat postavu. Pomůže vám aktivně zapojit celé tělo, a navíc ani není náročný na vybavení. Jaké přináší box výhody a co všechno k němu budete potřebovat?

Účinný způsob spalování kalorií

Jestliže je vaším cílem zhubnout, tak především pro vás může být boxování vynikající doplňkové kardio. Jedná se totiž o formu sportu, při které dokážete spálit opravdu velké množství kalorií, a zároveň zformovat postavu. I pokud se pravidelně věnujete aerobnímu cvičení nebo silovému tréninku, můžete jej zkombinovat s boxováním pro lepší a rychlejší výsledky. Box jako takový je srovnatelný s intervalovým tréninkem a při spalování přebytečných kalorií je mimořádně účinný. Pokud tedy hledáte sport, při kterém se zbavíte nadbytečných kilogramů, box se řadí mezi vítěze.

Je vhodný pro každého

Tato aktivita má celou řadu benefitů. Jednou z nich je, že se jí může věnovat zkrátka každý, a to i včetně dětí. Na sbírání prvních zkušeností s boxováním je doporučený věk přibližně 12 let. Na kondiční úrovni může s boxem začít kdokoliv, tudíž ani žádný věk není příliš pozdní. Stačí pouze chtít, jelikož do pokročilejšího stádia se dostanete velmi rychle, což vás bude i s postupem boxování neustále motivovat. Pokud jste box nikdy v životě nezkoušeli, nebojte se do toho jít, jelikož již po pár týdnech cvičení začnete na svém těla pociťovat výrazné změny.  

Nenáročnost na vybavení

Trénování všech boxerských disciplín je možné provádět z pohodlí domova. Domácí trénink je výbornou alternativou, a to zejména pro osoby, které nemají snadný přístup do různých tělocvičen nebo jsou časově vytíženy. Pro efektivní trénink je ale naprosto klíčové kvalitní vybavení. Nejdůležitější pomůckou při boxování je boxovací pytel, přičemž doporučujeme zvolit takový, u kterého máte možnost doplnění. Kvůli dostatečné bezpečnosti je potřeba používat i boxerské rukavice. U výběru boxerských rukavic je nejdůležitějším parametrem správná velikost, jelikož je důležité, aby vám při boxování opravdu dobře seděly a neměly tendenci nijak padat. Pokud to s boxem myslíte opravdu vážně a je to něco, čemu se budete chtít pravidelně věnovat, určitě se vám budou hodit i chrániče na box. Co se týče oblečení, tak by vám mělo být především pohodlné. Proto je k dispozici oblečení určené přímo na boxování. Bojové sporty mají navíc oblečení předepsané tradicemi. 

Komplexnost

Boxování je aktivita, která sebou nese i celou řadu zdravotních benefitů a jednou z nich je, že prospívá kardiovaskulárnímu systému a plicím. Má velmi příznivý vliv nejen na fyzickou kondici, ale i na tu psychickou a podobně jako jiné pohybové aktivity napomáhá ke zlepšení nálady, jelikož přispívá k vyplavení endorfinů. Vzhledem k tomu, že při boxování musíte neustále rychle reagovat, napomáhá i soustředění. Navíc je to ideální způsob, jak aktivně zapojit celé tělo.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?