Vybrat si raději rotoped nebo běžecký pás?

Sandra pro Alfit blog 05.08.2021

Oba tyto trenažéry mají své obrovské výhody, tudíž je k výběru potřeba zohlednit především své vlastní potřeby a možnosti.

Na jakém trenažéru spálíte více kalorií?

Pro mnoho cvičenců je při výběru domácího trenažéru nejdůležitější úvaha o tom, na kterém stroji spálí co největší množství přebytečných kalorií. Oba trenažéry, jak běžecký pás, tak i rotoped vám poskytnou velmi efektivní kardio trénink, při kterém dokážete spálit obrovské množství kalorií. Vzhledem k tomu, že při cvičení na běžeckém pásu využíváte celou svou váhu, tak skutečný počet spálených kalorií může být o něco vyšší. Pokud tedy například poběžíte hodinu na běžeckém pásu, spálíte více kalorií než hodinovou jízdou na rotopedu. Počet spálených kalorií ovšem závisí i na spoustě dalších okolnostech. 

Co vás bude více bavit?

Při výběru mezi těmito dvěma trenažéry je ale nejvíce důležité, abyste si vybrali stroj, o kterém si myslíte, že vás na něm cvičení bude více bavit. Na běžeckém pásu sice za hodinu cvičení spálíte více kalorií, ale pokud vám bude bližší jízda na rotopedu, vydržíte na něm cvičit mnohem déle a tím pádem spálíte více kalorií na rotopedu. Aby se dostavily viditelné výsledky, musíte se takovému cvičení věnovat pravidelně. V případě, že byste si pořídili stroj, na kterém vás cvičit moc nebaví, určitě by se nejednalo o dlouhodobou zálěžitost a tudíž by ani výsledky nebyly takové, jaké jste očekávali. Vždy se raději namísto spálených kalorií řiďte tím, na kterém stroji pro vás bude radost cvičit

Kolik máte doma prostoru na umístění trenažéru?

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je kam stroj umístíte a kolik vám zabere místa. Už na první pohled může být zřejmé, že běžecký pás bude o něco více prostorově náročnější než rotoped. Pokud tedy nemáte k dispozici velký prostor pro umístění běžeckého pásu, ideálním řešením by mohl být právě rotoped. Ovšem pokud máte dostatečné místo pro umístění běžeckého pásu, ale víte, že by vám tam mimo dobu tréninku zabíral moc prostoru, jsou k dispozici i kvalitní běžecké pásy, které se dají velmi snadno složit a uložit třeba pod postel.

Schopnost cvičení

Při výběru je podstatná i vaše schopnost cvičení na konkrétním stroji. Je potřeba brát ohled i na to, zda máte nějaká zdravotní omezení, která by mohla pohyb na daném stroji nějakým způsobem omezovat. Cvičení na běžeckém pásu je dynamičtější, protože na něm využíváte vlastní váhu. Pokud tedy máte dlouhodobé problémy s koleny, dynamické běhání pro vás nebude to pravé, ale využít byste mohli rotoped, který nijak nezatěžuje klouby ani kolena. Naopak, velmi často se využívá pro formu rehabilitačního cvičení. Běžecký pás ale taktéž může využívat zkrátka každý, kdo chce spálit velké množství kalorií, vytvarovat postavu a zlepšit vytrvalost.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?