Proč je správné držení těla tak důležité?

Sandra pro Alfit blog 21.07.2021

Špatné držení těla může vést ke zkrácení důležitých svalů a většinou si toho všimneme až ve chvíli, kdy nás to nějakým způsobem začne omezovat. O to důležitější je, abychom na vhodném držení těla pracovali preventivně.

Jaké svalové skupiny zapojujeme při správném držení těla?

Většina z nás si neuvědomuje, jak je správné držení těla důležité. To, jak držíme své tělo vědomě neřídíme a ani nekontrolujeme, jelikož je to pro nás automatické. Místo nás tuto činnost kontrolují určité svalové skupiny v oblasti páteře. Jedná se především zádové svaly, svaly dolních končetin a svaly hrudníku a břicha, které jsou při držení těla nejvice zapojovány. Tyto skupiny svalů nazýváme také posturální svalstvo. Pomáhá nám udržet se na nohou během chůze nebo stání. Jsou méně náchylné ke zranění, ale zato mají tendenci se zkracovat, proto je potřeba i tyto svalové skupiny pravidelně procvičovat a zabránit tomu.

Proč je správné držení těla tak důležité?

  • Pomáhá udržovat kosti a klouby ve správném postavení
  • Pravděpodobnost zranění je mnohem menší, jelikož snižuje tlak na vazy držící obratle
  • Eliminuje zvýšení svalové únavy a dalším svalům umožňuje efektivněji fungovat
  • Pomáhá předcházet zvýšenému svalovému napětí, bolestem svalů, šlach a kloubů

Co může způsobit špatné držení těla?

Špatné držení těla má velmi negativní vliv nejen na posturální svalstvo, ale špatné negativní vzory mohou vést i k namáhání okolního svalstva. Jakmile si vaše tělo zvykne na tyto nesprávné pohybové návyky, může to vést i k uvolnění a zkrácení různých svalů a tím pádem i k vytvoření si dalších a nových špatných návyků, které vaše tělo a svaly budou nadále negativně ovlivňovat. Tyto návyky nejsou pro vaše tělo přirozené, a tudíž vám špatné držení těla může způsobit i zvýšenou únavu, bolest a v nejhorších případech i zranění.

Jak můžeme držení těla zlepšit?

Správný postoj a držení těla je potřeba pravidelně utvářet a budovat. Čím déle to budete odkládat, tím náročnější bude vrátit své tělo do původní přirozené pozice přes všechny ty kompenzační změny, které si tělo vytvořilo. Tato cesta je poměrně dlouhodobá a vyžaduje vytrvalost a disciplínu. Správné držení těla můžete trénovat pomocí různých pohybových aktivit, jako je lehké vyklusávání na běžeckém pásu, u něhož se snažte zapojit pánevní dno a břišní svaly. Další výbornou pomůckou, která vám může výrazně pomoct zlepšit držení a celkovou koordinaci těla je balanční podložka. Dokážete na ni procvičit hluboké svaly, které u jiných pohybových aktivit jen těžko zapojíte, a které jsou ke správnému držení těla podstatné.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?