Jaká odporová guma je pro vás vhodná?

Sandra pro Alfit blog 20.01.2021

Odporová guma je skvělým pomocníkem, ať už cvičíte doma, ve fitness centru nebo na workoutovém hřišti a využít ji můžete u velkého množství cviků.

Co je to odporová guma?

Odporová guma je výborným parťákem během cvičení. Je to gumový elastický pás, který má spojené konce. Čím více gumu natáhnete, tím větší poskytuje pomoc, nebo naopak klade odpor. Na trhu je velké množství variant odporových gum v různých barvách a nabízející rozdílné míry odporu. Nejen že je můžete využít na velké množství cviků, ale odporové gumy jsou i dobře skladné. Ne všude je totiž možnost posilovat s přidaným závažím, proto si můžete svou gumu přibalit do batohu a vyrazit na cestu.

K čemu odporová guma slouží?

Odporová guma je universální a má velkou škálu využití. Elasticita a rostoucí odpor způsobuje, že vás guma nutí vymáčknout ze sebe vše a naplno. Tyto gumy jsou elastické, a proto jsou vhodné i na protahování. Během natažení gumy vzniká odpor, pomocí kterému dochází ke snížení zátěže a odpor gumy působí podpůrně. Naopak a ve většině případech může odporová guma působit jako přidané závaží, což znamená, že se vám trénink ztíží.

Jak budete gumu využívat?

Důležitým úkolem před pořízením odporové gumy je promyslet si, za jakým účelem budete chtít gumu využívat. Pokud si chcete pořídit gumu jako pomocníka na protahování, nebo na kompenzační cviky, jsou vhodné spíše gumy s menším odporem. Jestliže si chcete pořídit odporovou gumu za účelem ztížit si svůj trénink, zaměřte se spíše na tužší gumy, které kladou větší odpor a už na první pohled jsou masivnější. Při výběru je také podstatné, zda potřebujete pomoct, nebo naopak odpor. Pro odporové využití je lepší zvolit těžší odpor pro cviky, kde posilujete silnější svalové partie např. dřepy. Na procvičení ramen a bicepsů jsou lepší spíše gumy s menším odporem.

Jaká je vaše fyzická kondice?

Dalším podstatným bodem, na který byste neměli při výběru odporové gumy zapomenout, je zhodnotit svůj fyzický stav, zda jste začátečník, či máte už větší zkušenosti. Pokud například potřebujete dopomoct při shybech a těžce zvládnete jeden shyb, určitě budete potřebovat větší pomoc než někdo, kdo cvičí již delší dobu a postačí mu slabší odporové gumy. To samé je i s hmotností daného jedince. Muž vážící 130 kg bude potřebovat vyšší odpor než žena, která váží 65 kg.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?