Základní pravidla pro cvičení na balanční podložce

Sandra pro Alfit blog 28.12.2020

Balanční podložka je skvělý pomocník, díky kterému zlepšíte svou koordinaci a držení těla. Cvičení na balančních podložkách je zábavné a netradiční, a mají širokou škálu využití. Můžete je použít ke kardio tréninku, na základní cviky, posilování i na rehabilitaci.

Proč cvičit na balanční podložce?

Cvičením na balančních podložkách zlepšíte reakci mozku a svalů. Při pravidelném cvičení posilujete svaly břicha a zad a posilujete i ty svaly, které při běžném cvičení nepoužíváte. Balancování má dobrý vliv na mobilitu kloubů a pomáhá při rehabilitaci hlavně kolen, kyčelního kloubu, kotníku, pánve a páteře.

Správné držení těla

Spoustu lidí má špatné návky, které se postupně zhoršují, a proto je potřeba je kompenzačními cviky minimalizovat, a to tak, že do svého tréninku zařadíte koordinační cvičení s vlastní váhou. Během cvičení byste měli být vzpřímení a mít vyprsený hrudník. Ramena by měla být mírně zatažená od uší dozadu a hlavu mějte vytaženou nahoru. Úhel mezi bradou a krkem by měl být 90 stupňů s tím, že brada je zatlačená bez předsunu hlavy. Pokud cvičíte ve stoje, kolena mějte jemně pokrčená, břicho vztažené a chodidla by měla být uprostřed balanční podložky.

Cviky na balanční podložce

  • U tohoto cviku musí být tělo narovnané a je důležité nezaklánět hlavu a nehrbit páteř. Jednou rukou se opřete předloktím o balanční podložku a druhou volnou ruku můžete mít buď v bok, nebo ji zvedněte kolmo směrem nahoru. Nohu mějte nataženou a pomalu s ní kmitejte nahoru a dolu. Po cviku vystřídejte nohy.

  • Postavte se jednou nohou do středu podložky, druhou přednožte před sebe a zkuste pažemi udržovat rovnováhu. Po celou dobu cviku mějte rovná záda a po půl minutě cvičení nohy vystřídejte.

  • Nejprve se postavte před balanční podložku a začněte dlouhým krokem směrem na střed podložky a zadní nohu pokrčte. Během celého cviku je důležité správné držení těla a nenaklánět kotník na špičku ani na patu.

  • Posaďte se do středu podložky, nohy natáhněte dopředu, mírně je zvedněte a ruce upažte. Při tomto cviku si dejte pozor, abyste se nenakláněli, jelikož to vede k prohnutí bederní oblasti a následným bolestem. Jako pomůcku můžete zlehka pokrčit kolena, a to vám pomůže lépe držet rovnováhu.

  • Postavte se na balanční podložku tak, aby vám špičky směřovaly rovnoběžně dopředu. Chodidla by měla být přibližně na šířku ramen a snažte se je po celou dobu držet rovně a nenaklánět se dopředu na špičky, ani dozadu na paty. Při dřepu se lehce předkloňte a zadek posouvejte směrem vzad.

Dýchání

Je důležité dýchat pravidelně a rytmicky. Nejprve byste měli začít s dýcháním do břicha a to tak, že při nádechu ucítíte mírné napětí a při výdechu uvolnění celého těla, hlavně v břišní oblasti.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?