Celulitida aneb strašák každé ženy. Jak se ji zbavit?

Sandra pro Alfit blog 11.08.2022

Celulitida je estetický problém, který trápí velkou část žen, ale nevyhne se ani mužům. Co je reálně v našich silách, abychom výskyt celulitidy alespoň zmírnili?

Jak často se celulitida vyskytuje?

I přes to, že náš povrchní kult krásy lidského těla se snaží tvrdit něco jiného, celulitida je ve skutečnosti naprosto běžná, a to především u osob ženského pohlaví. Mnoho studií zjistilo, že se celulitida objevuje dokonce až u 80 – 98 % žen, které již mají po pubertě, přičemž forma závažnosti se u každé ženy bude zcela lišit. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že vzhledem k tomu, že se celulitida objevuje zejména u žen a nikoliv u mužů, měla by se považovat jako prvotní znak žen.

Můžeme výskyt celulitidy ovlivnit?

Celulitidu samozřejmě způsobuje hned několik faktorů. Jsou zde ale i faktory, které nijak ovlivnit nemůžeme. Mezi ty patří genetické predispozice, pohlaví, stav kůže, místo uložení tuku v těle a rizikové období ženy – puberta, těhotenství nebo menopauza. K těm ovlivnitelným faktorům pak ale patří výživa, pohybová aktivita, tělesná hmotnost a celkové množství tělesného tuku. Něco tedy máte dáno do vínku, a něco naopak můžete ovlivnit vaším životním stylem.

Hlídejte si energetický příjem a správný výběr potravin

Jedním z hlavních důvodů vzniku celulitidy je bezpochyby nadměrné množství tělesného tuku. Ve většině případech je k odstranění nebo zmírnění celulitidy potřeba redukovat tělesnou hmotnost, a zároveň navodit energetický deficit. Jednoduše řečeno, je potřeba vydávat více energie než přijímat. S tím samozřejmě úzce souvisí i správný výběr potravin. Používání potravin s vysokým obsahem cukru, nadměrný příjem kuchyňské soli a nezdravých tuků, výskyt celulitidy akorát podpoří. Výbírejte tedy přirozené a nezpracované potraviny, které vám nejen dodají veškeré potřebné živiny, ale i vás lépe zasytí.

Nepodceňujte pitný režim

Pitný režim zásadně ovlivňuje fungování lymfatického systému. Je proto velice důležité, splnit příjem tekutin v rozmezí 30 – 40 ml/kg TH. Jestliže ale patříte mezi aktivní jedince, příjem tekutin by se měl ještě o něco navýšit. Do správného pitného režimu samozřejmě neřadíme přeslazené nápoje nebo alkohol, neboť ty se mnohou naopak podílet na vyšším energetickém příjmu a vzniku celulitidy. Preferujte proto spíše obyčejnou pitnou vodu a neslazené čaje.

Pravidelně se hýbejte

Je to logické. Pravidelná fyzická aktivita navýší váš výdej energie, což povede k redukci tělesného tuku a svalovou činností ještě navíc přispějete k dobré funkci oběhového a lymfatického systému. Pohybová aktivita by měla zaručeně být součástí vašeho života ať už z důvodu jisté prevence, nebo jako podpůrná zbraň proti celulitidě, pokud už jste její výskyt postřehli. Zaměřte se jak na silový trénink, tak i na kardio aktivity, které je v tomto případě ideální provádět přibližně 2 – 3x týdně po dobu 30 – 60 minut. Nezapomeňte ale také na běžné aktivity jako je chůze do práce, chůze do schodů a další.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?