Jaké jsou nejčastější chyby běžců a jak je napravit?

Sandra pro Alfit blog 04.05.2022

Přestože běh patří mezi nepřirozenější pohyby pro naše tělo, můžeme se při něm dopustit spoustu chyb. Ty nás pak okrádají o výkonnost a také mohou vést k nepříjemným bolestem.

Máte příliš nízkou frekvenci kroků

Kadence, jinak řečeno také počet kroků za minutu je běžecký parametr, která odlišuje rekreační běžce od těch profesionálních. Zatímco amatéři dosahují průměrné kadence 150 – 170, tak hodnoty profesionálních běžců bývají téměř vždy vyšší než 180. Abyste zjistili svou frekvenci kroků, můžete k tomu využít sportovní hodinky nebo jiný záznam, který vám kadenci spočítá. Teď ale k tomu, jak by tedy správná kadence měla vypadat. Pokud vaše hodnoty odpovídají kadenci vyšší než 170, stále ji udržujte, ale ne za pomocí umělého zvyšování frekvence. Jestliže dosahujete hodnot 150 – 160, pokuste se o pomalé zvyšování frekvence běhu. A abyste zůstali stále dostatečně motivovaní, můžete si zkusit dát za cíl zvýšení kadence třeba o 5 % za půl roku, což by byl velký úspěch. Zároveň, aby vás bavilo pravidelně trénovat, můžete zvyšovat svou kadenci i pomocí oblíbených písniček, které mají rytmus odpovídající kadenci, na kterou se chcete dostat.

Při běhu zvedáte málo kolena

Nedostatečné zvedání kolen při běhu patří mezi ty úplně nejčastější chyby rekreačních běžců. Mnohdy ale nad tím někteří sportovci mávnou rukou, protože je pro ně hlavní, že to nějak uběhli. A jestli dobře, nebo špatně, to už vem čert. Svůj důvod, proč na to teď upozorňujeme, to ale má. Nejen, že se tak okrádáte o rychlost běhu, ale také tím zároveň vyvíjíte větší zátěž působící na kloubní aparát. Takové nedostatečné zvedání kolen lze poznat i tak, že při běhání došlapujete nejprve na paty. Jak této chybě ale předejít? V první řadě se při strečinku zaměřte a zapracujte na zkrácených svalech dolních končetin a silovými cviky posilte hamstringy. Ty vám totiž s tím správným zvedáním nohou výrazně pomohou.

Volíte špatné tempo

Co si budeme povídat, na začátku může každý. Ale ne každý si už umí své tempo přizpůsobit tak, aby vydržel po celou dobu běhání. Konec tréninku pak vypadá tak, že lapáme po dechu a namísto krásného a ukázkového běhu se spíš doplácáváme do cíle, nebo to v horším případě prostě vzdáme. Abyste tomu předešli a uběhli jste celý naplánovaný okruh, prvních několik set metrů běžte opravdu volným tempem. Teprve v případě, že i po delší době vám bude připadat tempo příliš mírné, zrychlete.

Děláte dietní chyby před běháním

Věděli jste, že více než 30 % běžců se při běžeckém tréninku pravidelně setkává s trávícími obtížemi? Nejčastějším problémem vyskytujícím se při běhu je zvedání žaludku a bolesti břicha. Tyto nepříjemnosti samozřejmě mohou mít spoustu různých příčin a s některými bohužel vůbec nic neuděláte. Ale je tu jedna příčina, která tyto problémy velmi často způsobuje a s tou už něco udělat lze. Strava. Pokud i vy občas trpíte některým z uvedených problémů, v době kratší než 60 minut před běháním se vyhněte veškeré konzumaci tuků, bílkovin a vlákniny a raději je zaměňte za hroznový cukr.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?