Jak dosahovat lepších a lepších výsledků?

Sandra pro Alfit blog 11.04.2022

Buďme upřímní, asi nikoho by nebavilo cvičit, když by na sobě přestal pozorovat změny k lepšímu. Tato situace by ale nastala u každého z nás v případě, že bychom nedávali našemu tělu pravidelně nový impuls. O jaké impulsy se jedná se dozvíte v dnešním článku.

Zvyšujte intenzitu tréninků

Zlepšovat se znamená, neustále překonávat předešlé výsledky, čehož nedosáhnete bez toho, aniž byste postupně nezvyšovali intenzitu při cvičení. Pokud byste cvičili stále se stejnou zátěží, tělo by si na ní časem zvyklo a to by následně vedlo k výraznému snížení účinnosti cvičení. To znamená, že se nikam nebudete posouvat a výsledky, které očekáváte, se dost pravděpodobně nedostaví. Aby tomu tak nebylo a vy jste se výsledků opravdu dočkali, musíte svému tělu neustále dávat podněty ke zlepšování. Toho dosáhnete jedině tím, že nedovolíte svému tělu, aby si na zátěž zvyklo a budete postupně zvyšovat náročnost celého cvičení.

Zkraťte odpočinkové pauzy mezi sériemi

Cvičenci si často dopřávají mezi sériemi příliš dlouhé pauzy a někdy až takové, že stihnou úplně vychladnout. Jedním ze způsobů, jak se neustále zlepšovat je, zkrátit tuto dobu oddechu. Obzvlášť v případě, pokud cvičíte v domácích podmínkách, kde ty pauzy bývají ještě 2x delší. Jestliže patříte ke cvičencům, kteří jsou na delší pauzy navyklí, počítejte s tím, že pro vás budou kratší pauzy náročnější. Stačí si je však zkracovat o pár desítek sekund, ať máte zároveň čas se po sérii vydýchat a trochu si odpočinout, ale ne vychladnout. Vaše tělo si časem na kratší odpočinky zvykne a vy navíc podpoříte svou fyzickou kondici, kterou normálně u silového tréninku nezlepšíte tak, jako u kardio cvičení.

Měňte svůj tréninkový plán

Abyste své výsledky posouvali směrem kupředu, je důležitá i pravidelná záměna cviků nebo zařazení nových tréninkových metod, které nejsou běžnou součástí vašeho tréninku. Nejen, že tak tělo dostane nový impuls a něco nového se přiučíte, ale svůj trénink i obohatíte. To je důležité obzvlášť v případě, kdy vás cvičení přestává uspokojovat. Nejjednodušší pravidlo říká, že každý program je tak dobrý, jako je dlouhá doba než se na něj tělo adaptuje. Jakmile se začne tělo na takový program adaptovat, tak se efektivita cvičení ztrácí. Proto dodávejte tělu neustále nový impuls i v podobě nových cviků a cvičících metod.

Zvyšte si zátěž i na svém stroji

Jste majitelem nějakého domácího kardio trenažéru? Pak máte obrovskou výhodu, neboť u většiny strojů můžete zvýšit odpor a dát si tak při tréninku pořádně do těla. Máte-li tedy možnost změnit odpor vašeho trenažéru, určitě tuto funkci využijte. Jestliže vlastníte naopak stroj vyhrazený k silovému tréninku, zvyšujte si postupně náročnost cviků pomocí přidání různého závaží a kotoučů. Zvýšení zátěže a odporu bývá základní součástí většiny strojů, proto využívejte každou funkci, kterou vám váš trenažér nabízí.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?