Správná údržba eliptického trenažéru

Sandra pro Alfit blog 26.08.2021

Eliptický stroj patří k trenažérům, které nepotřebují příliš velkou údržbu. Pokud ovšem vyžadujete, aby byl jeho chod bezproblémový, je potřeba o něj správně pečovat a předejít tak komplikacím.

Proč údržbu nezanedbávat?

Na tuto otázku existuje hned několik odpovědí. Eliptický stroj patří k luxusnějším strojům, které nevyžadují příliš velkou údržbu. Proto, aby vám trenažér sloužil co nejdelší dobu, je důležité ji nezanedbávat. Přece jenom do takového stroje investujete větší cenovou částku, a tudíž od něj budete očekávat, že to bude váš dlouhodobý cvičící parťák. Pokud budete eliptický trenažér pečlivě udržovat, výrazně mu prodloužíte dobu životnosti. Naopak, pokud byste se o stroj vůbec nestarali, logicky se mnohem rychleji opotřebí a tím se zkrátí i doba jeho životnosti, což platí u všech domácích trenažérů.

Čištění eliptického trenažéru

Po každém cvičení by se měl eliptický trenažér alespoň otřít vlhkým hadříkem, přičemž zaměřit byste se měli především na části, které byly v kontaktu s potem. Pokud jste na stroji delší dobu necvičili, odstraňte z něj veškeré nečistoty, a to i včetně prachu. Jednou za čas je potřeba stroj rozebrat a odstranit nečistoty uvnitř stroje, které nejsou na první pohled vidět. Odstraněním těchto nečistot zabráníte narušení plynulého pohybu. Čistý by se měl udržovat nejen eliptický trenažér, ale také místnost, kde se používá. Na stroj se pak bude usazovat méně nečistot a vy si ušetříte spoustu práce a času.

Pravidelné promazávání

Vlastníte-li eliptický trenažér delší dobu, může se samozřejmě stát, že postřehnete vrzání pocházející z dolní části stroje. Pravděpodobně se bude jednat o nohy trenažéru, které jsou v tomto případě potřeba promazat, na což existuje velmi snadný návod. V první řadě eliptický trenažér vypojte ze zásuvky a následně ho položte na bok, čímž si usnadníte následné promazávání. Nožičky, které vyrovnávají nerovnosti odšroubujte a promažte tenkou vrstvou vazelíny. Následně použijte universální mazivo pro prostříkání vnitřního sváru uvnitř nohy. V případě, že tento postup vrzání nezastaví, raději se obraťte na odborný servis.

Utahování komponentů

Pravidelným používáním eliptického trenažéru může nastat i povolení šroubků, proto jednou za čas pro jistotu zkontrolujte, zda jsou dostatečně utažené. Většinou povolené šroubky poznáte tak, že se trenažér viklá a je nestabilní. K utažení šroubků vám ve většině případech postačí klasický imbus. Pokud by šroubky nebyly utažené a delší dobu by se namáhaly, mohlo by dojít k poškození závitu, proto věnujte po každých deseti hodinách provozu chvilku kontrole, zda jsou šroubky správně utažené.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?