Na co je potřeba si dát pozor při jízdě na rotopedu?

Sandra pro Alfit blog 25.07.2021

To, jakých výsledků dosáhnete cvičením na rotopedu záleží také na tom, zda máte stroj správně nastavený. Může se stát, že jste si rotoped nenastavili správně, a to může dost výrazně ovlivňovat techniku jízdy a tudíž i výsledky. 

Špatně nastavené sedadlo

Chyby, které se vyskytují při používání rotopedu se taktéž mohou často objevovat i u cyklotrenažéru, přičemž jednou z nich je právě špatně nastavené sedadlo, což je první věc, na kterou byste se měli u počátečního nastavování trenažéru zaměřit. Bude-li vaše sedadlo nastavené špatně vzhledem k vaším parametrům, může to mít později negativní vliv na vaše kolena a klouby, což je naprostý opak toho, co byste od rotopedu měli očekávat. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak nastavit správně sedalo na rotopedu je, že se postavíte vedle stroje a sedadlo by mělo být přibližně v úrovni vašich boků. V okamžiku, kdy se na stroj posadíte a nohu položíte na spodní pedál, měli byste mít mírně ohnuté koleno.

Špatná vzdálenost sedadla od řídítek

Mimo výšku sedadla je potřeba také nastavit vyhovující vzdálenost sedadla od řídítek a poměrně dost často se stává, že je sedadlo buď příliš blízko nebo naopak zbytečně daleko od řídítek. Obě tyto varianty nejsou správné a proto je potřeba najít takový zlatý střed, aby vám jízda na rotopedu byla pohodlná. Jakmile se na rotoped posadíte, měli byste mít možnost dotknout se řídítek přirozeným ohybem v loktech. Vaše paže by neměly být ani příliš napnuté, ale ani moc skrčené.

Špatně nastavená řídítka

Špatně nastavená řídítka patří mezi nejčastější chyby při používání rotopedu. Nebudete-li mít řídítka správně nastavená, mohlo by to vést kvůli nezdravému pohybu k různým bolestem a dalším nepříjemným problémům. Pokud si nastavíte řídítka moc nízko, mnohem rychleji se unavíte a budete pociťovat bolest v oblasti dolní části zad. Stejně tak by řídítka neměla být příliš vysoko, jelikož by vaše ramena byla v nepřirozené poloze, což má být přesně naopak. Vaše ramena by měla být naprosto uvolněná a záda vzpřímená. Ne každý rotoped ovšem nabízí možnost nastavení řídítek, proto pokud se rozhodujete, jaký rotoped pořídit do vaší domácí posilovny, raději zvolte ten, u kterého lze řídítka nastavovat dle vašich potřeb.

Poloha nohou

Během šlapání na rotopedu je potřeba vyvarovat se různým návykům, které by mohly ovlivňovat vaši jízdu a mohly by vést k bolesti a v nejhorším případě ke zranění. V každém případě se vyhněte mířením prstů směrem dolů. Kolena i prsty by měly při šlapání vždy směřovat dopředu. Během celého tréninku na rotopedu udržujte nohy rovně, díky čemuž předejdete nepříjemným problémům s kotníky a chodidly.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?