Nejčastější chyby při používání eliptického trenažéru

Sandra pro Alfit blog 14.06.2021

Eliptický trenažér je velmi oblíbený stroj pro vybavení domácí posilovny, jelikož poskytuje velmi účinné cvičení s minimálním dopadem na klouby. Při cvičení na eliptických trenažérech se ovšem vyskytují běžné chyby, které by vám ale v pečlivém tréninku mohly zabránit.

Houpání 

Velice častou chybou aktivních jedinců při cvičení na eliptickém trenažéru je jisté houpání se nahoru a dolu. Tento zvyk je u eliptického trenažéru zcela jedinečný a je potřeba myslet na to, stejně jako u ostatních trenažérů, že vaše tělo musí zůstat během pohybu v rovné poloze, čímž zároveň snížíte dopad na vaše klouby a vyhnete se možnému zranění. Budete-li stát po celou dobu tréninku na eliptickém trenažéru v rovné pozici, donutí vás to provádět cvičení poctivě, díky čemuž zapojíte správné svalstvo.

Malý odpor

Eliptické stroje patří obecně mezi nejtišší trenažéry, které si můžete do vaší domácí posilovny pořídit. Pokud ovšem u cvičení uslyšíte z vašeho trenažéru jakési ,,vrnění“, znamená to, že vaše tempo je velmi rychlé, ale zato cvičíte s příliš malým odporem. Takovým cvičením spálíte mnohem méně kalorií a nemusíte zaznamenat ani výrazné výsledky, jelikož se vaše srdeční frekvence sníží natolik, že se při cvičení ani nezadýcháte. Proto byste si měli vždy nastavit alespoň minimální odpor. Stejně tak je důležité myslet na to, že s každým postupným zlepšováním je potřeba si odpor zvyšovat, aby byl každý trénink dostatečně efektivní.

Nesprávné držení těla

Správný postoj je jedním z nejdůležitějších prvků těchto trenažérů pro domácí posilovny a je velmi snadné na něj zapomenout i přesto, že jeho důležitost je opravdu velká, jelikož nesprávné držení těla může způsobit zranění nebo jiné různé problémy. Jednou z možných příčin, proč vzniká nesprávný postoj, především hrbení na eliptickém trenažéru je příliš vysoký odpor, který vás nutí k nesprávnému držení těla. V takové situaci se snažíte veškerou silou utáhnout nastavenou zátěž, ale namísto svalů spíše zatěžujete záda. Neměli byste tedy cvičit bez odporu, ale stejně tak je potřeba myslet na to, že příliš velký odpor nemusí vždy poskytnout plnohodnotný trénink.

Přenášení váhy na přední část chodidel

Pokud jste někdy během cvičení na eliptickém trenažéru zpozorovali, že vás bolí prsty u nohou, může to znamenat, že svou váhou více zatěžujete přední část chodidel. Chodidla by měla být v rovnoběžné poloze mezi sebou a ve stejné vzdálenosti od madel pro horní končetiny. Při zapojení eliptického trenažéru do pohybu využijte své svaly, nikoliv hmotnost. Veškerou svou váhu těla rozprostřete na celé vaše chodidlo a snažte se vyhnout různému naklánění, které může být taktéž příčinou bolesti přední části chodidel.

Neměníte směr šlapání

Jedinečný přínos eliptického trenažéru je možnost měnit směr šlapání. Nejprve je ovšem potřeba se naučit techniku jízdy vpřed a poté se začít postupně učit techniku jízdy vzad. Každý, kdo vlastní eliptický trenažér by na tuto možnost neměl zapomínat, jelikož zapojíte jiné svaly, než při šlapání směru vpřed. Mnohem více zapojíte hamstringy a posílíte svalstvo celého těla rovnoměrně.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?